Παιγνίδια με τους θεσμούς. Ζωή κατά πάντων: Συμβόλαια πολιτικού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατίας δεν εκτελούνται χωρίς αντίσταση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«H Bουλή δεν διαλύεται ούτε μπορεί να διαλυθεί με τέτοια αντικοινοβουλευτικά τεχνάσματα», είπε ξεκινώντας την διάσκεψη των Προέδρων στην οποία μετείχαν μόλις 7 μέλη, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εμμένει  και προγραμματίζει δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, για γερμανικές αποζημιώσεις και το δημόσιο χρέος, με τη συνδρομή των μελών της Λαϊκής Ενότητας.

Η πρόεδρος προχώρησε όμως και σε μια ακόμη σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, μιλώντας για «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατίας το οποίο προωθείται μαζί με την δανειακή σύμβαση».

«Δεν εκτελούνται αυτά χωρίς αντίσταση», επεσήμανε η Πρόεδρος δίνοντας το τόνο της αντιπαράθεσης  της με το κόμμα στο οποίο μέχρι πρότινος ανήκε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, με δεδομένο ότι η Βουλή δεν θα διαλυθεί επισήμως πριν την Πέμπτη, αφού τυπικά, ο κ. Λαφαζάνης που θα λάβει την τρίτη εντολή, θα εξαντλήσει το τριήμερο, χωρίς βέβαια κανέναν ουσιαστικό λόγο, εκτός από το να εκθέσει τη κυβέρνηση, επιμένει στη δική της πολιτική γραμμή και ερμηνεία διατάξεων του Κανονισμού και του Συντάγματος, τις οποίες αναγορεύει σε θέσφατο και μοναδική εκδοχή, απορρίπτοντας εξ ορισμού ως αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική κάθε άλλη προσέγγιση που δεν συμφωνεί με την δική της.

Αφού δήλωσε ότι η Διάσκεψη έχει απαρτία με τα 7 παρόντα μέλη, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει απόφαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστούν τα μέλη της στη Διάσκεψη. «Δεν υπάρχει απόφαση Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ που να τορπιλίζει δημοκρατικές διαδικασίες. Στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να καταλύσουν την δημοκρατική διαδικασία«, τόνισε η ίδια.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκαν, όπως και χθες  στη Διάσκεψη σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και έχουν προκηρυχθεί εκλογές δεν υπάρχει λόγος για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης.

Μάλιστα, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Διάσκεψη, οι κ.κ. Μπαλάφας, Τσουκαλάς, Βαρεμένος και Φίλης είχαν στείλει από το Σάββατο επιστολή αναφέροντας ότι δεν θα συμμετέχουν, καθώς «βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου μόνο ως παρελκυστική τακτική μπορεί να εκληφθεί» μια τέτοια πρόσκληση.

Η κ Κωνσταντοπούλου, πρόσθεσε πως εάν αποφασίσουν να επανέλθουν στη Δημοκρατία και το πολίτευμα, τότε μπορεί να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των προέδρων τη Βουλής.

Η συμπεριφορά ωστόσο της κ. Κωνσταντοπούλου, δεν είναι μόνο αυτή του «εγγυητή» της δημοκρατικής νομιμότητας αλλά και του αυτόκλητου τιμητή της συμπεριφοράς και της στάσης όλων των άλλων.

Νέα επίθεση σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είπε ακόμη ότι μετά την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι συγκάλεσε εκτάκτως για το απόγευμα της Τρίτης την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ζητήσει επισήμως τα πρακτικά της 7ωρης συζήτησης των πολιτικών αρχηγών μετά το Δημοψήφισμα, που μετέτρεψε το όχι σε ναι όπως είπε.

Επίσης είπε ότι κάλεσε για εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, που είχε επικαλεσθεί κώλυμα σε προηγούμενες κλήσεις.

Νέα κριτική σε Λιαργκόβα

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέφερε και το θέμα της τριμηνιαίας έκθεση του επικεφαλής του Γραφείου Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Λιαργκόβα, τον οποίον κατήγγειλε ότι συντάσσεται με φιλομνημονιακές απόψεις και επιτίθεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, χωρίς  προγηουμένωνςνα την ενημερώσει!  Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Λιαργκόβας δεν εκφράζει παρά μόνο τον εαυτό του.

Και αμέσως μετά το τέλος της Διάσκεψης των προέδρων, το κανάλι της Βουλής πρόβαλε σε επανάληψη, την εναρκτήρια εκδήλωση για την Επιτροπή αλήθειας του χρέους, στην οποία παρέστη και μίλησε θερμά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος , μαζί με τον πρωθυπουργό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here