Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ 2022: Πίσω από την λάμψη, το ανθρώπινο δράμα

Οι συλλήψεις αξιωματούχων της FIFA στην Ελβετία την Τετάρτη (27/5) και οι καταγγελίες για δωροδοκίες, απάτες, εκβιασμούς και ξέπλυμα χρήματος έφεραν πάλι στο διεθνές προσκήνιο την αμφιλεγόμενη για κάποιους απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την ανάθεση στο Κατάρ της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022. Υπόθεση που ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας. Όμως πέρα από τις καταγγελίες για διαφθορά, υπάρχει και το δράμα των εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους από χώρες της Ασίας, και των θανάτων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα Guardian καταγράφηκαν 964 θάνατοι στο Κατάρ εργαζομένων από το Νεπάλ, την Ινδία και το Μπαγκλαντές το 2012 και το 2013. Η έκθεση όμως της International Trade Union Confederation (της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας) αναφέρει πως περισσότεροι από 1.200 εργαζόμενοι μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους στο Κατάρ κάτω από αντίξοες συνθήκες και υπολογίζει ότι τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι συνολικά θα έχουν πεθάνει μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Προς το παρόν, πάντως, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσοι από αυτούς τους θανάτους μεταναστών που έχουν σημειωθεί στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια συνδέονται αποκλειστικά με τα έργα και τις υποδομές που πραγματοποιούνται στην χώρα για την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Διότι, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post, σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας της Ινδίας, 233 Ινδοί μετανάστες πέθαναν στο Κατάρ το 2010, δηλαδή πριν δοθεί στη χώρα το Μουντιάλ του 2022.

Αξιωματούχοι του Κατάρ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, δεσμεύτηκαν πριν από λίγες εβδομάδες για την αντιμετώπιση της ασφάλειας των εργαζομένων. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που βοηθούν στο χτίσιμο της χώρας μας αξίζουν να πληρώνονται αρκετά, να έχουν δίκαιη μεταχείριση και να προστατεύονται από φαινόμενα εκμετάλλευσης. Γι΄ αυτό τον λόγο προχωρούμε στην αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας και τις πρακτικές» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας στην εφημερίδα Guardian.

Από την πλευρά της, η Washington Post δημοσίευσε ένα γράφημα, με το οποίο συνέκρινε τον αριθμό των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους την τελευταία δεκαετία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα με τον αριθμό των ατόμων που πέθαναν μέχρι στιγμής στο Κατάρ (σ.σ. αφορά το σύνολο των εργαζομένων μεταναστών στο Κατάρ, κι όχι θανάτους που σχετίζονται μόνο με το Παγκόσμιο Κύπελλλο του 2022).

Δείτε το γράφημα της Washington Post:

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here