Παγωνιά και όγκος νερού από το λιωμένο χιόνι «σκότωσαν» του πεζοπόρους

Τις συνθήκες της τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο τρεις ανθρώπους στο φαράγγι του Αγίου Λουκά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα ο μοναδικός επιζών, ο εκπαιδευτής της τετραμελούς ομάδας που επιχειρούσε καταρρίχηση, αλλά και η ιατροδικαστικη εξεταση.

Ο 40χρονος Αθηναίος αναρριχητής νοσηλεύεται με πολλαπλά τραύματα και υποθερμία στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ έχει υποστεί σοκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο εκπαιδευτές (ο επιζών και ο επίσης 40χρονος βοηθός του) πήγαν με ένα ζευγάρι από τη Σιγκαπούρη να κάνουν canyoning στο φαράγγι παρά το γεγονός ότι καθώς έλιωναν οι πάγοι και το χιόνι, ο όγκος νερού στο βραχώδες και απότομο φαράγγι ήταν μεγάλος.

Προ ημερών, μια ομάδα πεζοπόρων από την Αθήνα είχε ακυρώσει το canyoning που είχε προγραμματίσει στο ίδιο σημείο, επειδή υπήρχαν πολλά νερά και η κατάβαση κρίθηκε επικίνδυνη. Ακόμη και οι έμπειροι άνδρες της 1ης και της 6ης ΕΜΑΚ και οι πυροσβέστες από το Κιάτο και την Ευρωστίνη που συμμετείχαν στην επιχείρηση αναζήτησης των τεσσάρων αγνοουμένων, συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες λόγω του όγκου του νερού.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής που θα διενεργήσει ο ιατροδικαστής στις σορούς των τριών θυμάτων, για να αποσαφηνιστούν τα αίτια θανάτου. Τόσο το ζευγάρι από την Σιγκαπούρη όσο και ο 40χρονος βοηθός του αρχηγού της ομάδας έφεραν πολλαπλά κατάγματα, αλλά δεν αποκλείεται να επέζησαν για αρκετές ώρες χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν και να υπέκυψαν από τη νυχτερινή παγωνιά. Η θερμοκρασία μέσα στο φαράγγι είναι εξαιρετικά χαμηλή όχι μόνον τη νύχτα, αλλά και την ημέρα. Κατά συνέπεια οι βρεγμένοι από το παγωμένο νερό και βαριά τραυματισμένοι με κατάγματα άτυχοι άνθρωποι, είχαν να αντιμετωπίσουν και τη νυχτερινή παγωνιά.

Η ομάδα με τους τουρίστες και τους δύο Έλληνες εκπαιδευτές, είχε ξεκινήσει για καταρρίχηση το πρωί του Σαββάτου. Στις 6:52 το απόγευμα του Σαββάτου, η σύζυγος ενός εκ των εκπαιδευτών ανησύχησε γιατί δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του και τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική, λέγοντας ότι δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, αν και θα έπρεπε να είχε επιστρέψει. Αμέσως άρχισαν έρευνες στο φαράγγι, το τελευταίο τμήμα του οποίου -γύρω στα 150 μέτρα- είναι ιδιαίτερα απότομο και επικίνδυνο. Είχε αρχίσει να νυχτώνει, όταν εντοπίστηκε στην απόληξη του φαραγγιού νεκρός ο άνδρας από την Σιγκαπούρη. Λίγο αργότερα ακούστηκαν φωνές από κάποιο σημείο του φαραγγιού, που στάθηκε αδύνατο να προσδιοριστεί λόγω του σκοταδιού. Μόλις ξημέρωσε, οι διασώστες εντόπισαν τα άψυχα σώματα της 40χρονης γυναίκας από την Σιγκαπούρη και του 40χρονου βοηθού του εκπαιδευτή. Αργότερα βρέθηκε σε κακή κατάσταση αλλά ζωντανός ο βασικός εκπαιδευτής.

Το φαράγγι του Αγίου Λουκά -ή Καλλιθέας, όπως το λένε οι ντόπιοι- είναι ένας πραγματικός παράδεισος στην ορεινή Κορινθία, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό του είναι οι επτά λιμνούλες με τους μικρούς καταρράκτες μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, που προσφέρονται για ένα κρύο μπάνιο.

Το φαράγγι απέχει μισή ώρα με αυτοκίνητο από το Ξυλόκαστρο ως το εξωκκλήσι του Αγίου Λουκά, κοντά στο χωριό Ελληνικό της Κορινθίας. Από εκεί μετά από περπάτημα 15 λεπτών ο πεζοπόρος φτάνει στην είσοδο του φαραγγιού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here