Παγώνει το «αντι-μνημόνιο» μέχρι… νεωτέρας μετά τις ενστάσεις του κουαρτέτου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί η εμπλοκή που προέκυψε μετά τη διατύπωση ενστάσεων από την πλευρά των δανειστών, η οποία θεωρεί ότι η κατάθεσή του αποτελεί μονομερή ενέργεια. Μάλιστα η απόσυρση του φαίνεται ότι αποτέλεσε όρο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ.

Ωστόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επέμεναν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε αλλά μετά την ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από την Επιτροπή, απλώς μετατέθηκε χρονικά η συζήτησή του.

Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή. Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  αναφέρεται ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Εξερχόμενος της Διάσκεψης των Προέδρων, ο κ. Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον προγραμματισμό της συζήτησης έγιναν προς ικανοποίηση των αιτημάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που είχαν ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, έως ότου κατατεθεί νέα κοστολογημένη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Απαντώντας, δε, σε ερώτημα για το αν ισχύουν οι πληροφορίες περί δυσαρέσκειας των Θεσμών, ο πρόεδρος της Βουλής αρκέστηκε να πει: «Δεν επιβεβαιώνω τίποτα».

Εγκρίθηκε με όρους η υποδόση του 1 δις ευρώ.

Οι δανειστές ενέκριναν «προσωρινά» την υποδόση, αφού πρώτα ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», για το οποίο είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις και από την Αντιπολίτευση.

Όπως μετέδωσε αργότερα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για το 1 δισ. ευρώ να ληφθεί από το ΔΣ του ΕMS το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί της Δευτέρας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here