«Πάγο» από θεσμούς στην εξαγγελία Τσίπρα για «πάγωμα» εισφορών στους επαγγελματίες

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Σοβαρές ενστάσεις για δυο σημαντικά θέματα -συνέχεια του ασφαλιστικού, που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εργασίας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Πρόκειται για την πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31-12-2016, για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για το αίτημα των επαγγελματιών να μετατραπούν τα επικουρικά ταμεία τους και τα ταμεία εφάπαξ σε επαγγελματικά.  

Σύμφωνα με το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η τρόικα επιφυλάχθηκε να δει εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Ο Γ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών χρεών (τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία), γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.

Αγγελιόσημο τέλος

Σήμερα λήγει η δεύτερη παράταση που έδωσε το υπ. Εργασίας για την κατάργηση του Αγγελιόσημου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξει νέα, παράταση, κάτι που σημαίνει ότι το αγγελιόσημο καταργείται πλέον οριστικά ως πόρος των ταμείων των δημοσιογράφων.

Αύριο θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους των δημοσιογράφων για να συζητηθούν οι περαιτέρω κινήσεων, με τον Γ. Κατρούγκαλο να θεωρεί ιδανική λύση την ύπαρξη ενός πόρου χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του υπουργείου για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ έχουν ήδη πάρει το δρόμος προς τη Βουλή για επικύρωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των Θεσμών σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here