Παγκόσμιος συναγερμός: Στους 25 οι νεκροί, εκατομμύρια σε καραντίνα για τον νέο κοροναϊό

Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους. Αποκλεισμένες πόλεις εκατομμυρίων στην Κίνα. Μέτρα λαμβάνουν πολλές χώρες στον πλανήτη.

Ο τελευταίος απολογισμός στην Κίνα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 25 με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 830.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι εξετάζονται, ακόμη, 1.072 πιθανά κρούσματα την επιδημίας που ξέσπασε στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Υγειονομικές υπηρεσίες εκφράζουν φόβους πως η ταχύτητα μετάδοσης του ιού θα επιταχυνθεί εξαιτίας της κινεζικής πρωτοχρονιάς (25 Ιανουαρίου), όπου εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη να γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος ιός και πόσο εύκολα μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο συναγερμό.

Χθες, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια σε καραντίνα

Στην κινεζική επικράτεια, οι προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν το ξέσπασμα επιδημίας έχουν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα περισσότεροι από τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι, τη στιγμή που στην Γουχάν θα ανεγερθεί νέο νοσοκομείο σε χρόνο ρεκόρ. Εκτός από την Γουχάν σε καραντίνα βρίσκονται άλλες τέσσερις πόλεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα.

Κρούσματα εκτός Κίνας

Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Γουχάν.

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, ανακοίνωσε ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Το σχέδιο είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here