Πάει περίπατο η εκεχειρία του Λαβρόφ στο Καραμπάχ

H Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, έγινε χτες το βράδυ στόχος βομβαρδισμών, παρά την εκεχειρία που θεωρητικά ισχύει από χτες τα ξημερώματα, όταν συμφωνήθηκε κατάπαυση πυρός στη Μόσχα.

Επτά βαριές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 23.30 τοπική ώρα (10:30 Ελλάδος), σείοντας όλη την πόλη. Αμέσως μετά, οι σειρήνες ήχησαν για αρκετά λεπτά καλώντας τους κατοίκους να πάνε και πάλι στα υπόγεια και στα καταφύγια, όπως τις προηγουμενες δύο εβδομάδες

Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν παρά την εκεχειρία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία τέθηκε σε ισχύ έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας μετά από δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών. Θα ίσχυε από τις 11 χτες το πρωί αλλά πέντε λεπτά μετά άρχισαν πάλι σποραδικές εχθροπραξίες. Οι Αρμένιοι κατηγόρησαν το Αζερμπαίτζάν και οι Αζέροι την Αρμενία. Όμως αντικειμενικά, εκείνοι που έχουν όφελος να σπάσουν την εκεχειρία είναι οι Αζέροι, που εξαρχής δεν την ήθελαν, δηλώνοντας ότι η μόνη περίπτωση να υπάρξει ειρήνη, είναι η άνευ όρων παράδοση των Αρμενίων στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Καραμπάχ απεναντίας έχει όφελος απο το να συντηρηθεί το στάτους κβο γιατί έχει εδώ και τριάντα χρόνια περίπου μια αυτονομία και επικοινωνεί με την Αρμενία, που ελέγχει και περιφερικά του θύλακα εδάφη. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν το αναγνωρίζει, το Ναγκόρνο Καραμπάχ τελούσε ελεύθερο επί της ουσίας μετά τη λήξη του πολέμου Αρμενιας Αζερμπαϊτζάν που κράτησε 4 χρόνια και στοίχισε χιλιάδες ζωές κατά τη δεκαετία του ’90.

Στο πλευρό τους οι τελευταίοι δεν έχουν μόνον την Τουρκία, αλλά παραδόξως και το Ιράν και το Ισραήλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here