Πάει γυρεύοντας ο Μακρόν – Συνέλαβε (ξανά) ηγέτη των «Κίτρινων Γιλέκων»

Η σύλληψη στο Παρίσι του Ερίκ Ντρουέ, ηγετικής φυσιογνωμίας των «Κίτρινων Γιλεκων» για δεύτερη φορά, προκάλεσε την αγανάκτηση ολόκληρης της αντιπολιτευσης.

Ο 33χρονος Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγού, θεωρειται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του κινήματος επειδή κάποιοι προβάλλουν ότι ψήφισε Λε Πέν. Ομως ο ίδιος το αρνείται -ότι ειναι ψηφοφόρος της ακροδεξιάς-, τονιζοντας πάντως ότι δεν ειναι κανενός δουλειά το τι ψήφισε.

Συνεληφθη με την μάλλον κακόγουστη κατηγορια «της οργάνωσης διαδήλωσης χωρις εγκαιρη γνωστοποίησή της στις αρχές». To αδικημα στη Γαλλία τιμωρειται με φυλακιση μέχρι 6 μηνών και προστιμο 7.500 ευρώ

Άμεσα αντέδρασε η Μαρίν Λεπέν:

«Η συστηματική παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των αντιπάλων του Μακρόν δίνει μια πολύ ανησυχητική χροια στην προσωπικότητα του Γάλλου προέδρου» έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» (RN).

Αμεση ομως και η αντιδραση του αριστερου Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας»

«Και πάλι συνελήφθη ο Ερίκ Ντρουέ, ο οποίος προσωπικά με γοητεύει. Γιατί τον επιασαν; Κατάχρηση εξουσίας. Μια πολιτική Αστυνομία στοχοθετεί και παρενοχλεί πλέον τους οργανωτές του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων», έγραψε στο Twitter.

Ο Μελανσόν συνέκρινε μάλιστα τον Ντρουέ με εναν συνονόματό του επαναστάτη του 18ου αιώνα, τον Ζαν Μπατίστ Ντρουέ.

Ο σοσιαλιστής αλλά ιδρυτής και επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού Generation.s, Μπενουά Αμόν επέκρινε χθες τον Μελανσόν για τη δήλωσή του ότι ο Ντρουέ τον «γοητεύει».

«Ενδιαφέρομαι για το κοινωνικό κίνημα, όμως δεν γοητεύομαι από κάποιον που δηλώνει πως ψήφισε στους δύο γύρους υπέρ της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο Αμόν

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ντρουέ απάντησε στον Αμόν.

«Κανένας δεν ξέρει ποιόν ψήφισα!! Δεν ενδιαφέρει κανέναν!! Και όχι δεν ψήφισα Λεπέν μα ακόμη και αν το είχα κάνει, δεν είναι αυτό το ζητουμενο σήμερα!! Ερχόμαστε όλοι από διαφορετικούς ορίζοντες και αυτή είναι η δύναμή μας!!», έγραψε για τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Ο πρόεδρος των Κεντρώων Ερβέ Μορέν, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και την κάλεσε «να αφήσει την αλαζονεία και την περιφρόνηση» με τις οποίες αντιμετωπίζει τα «Κίτρινα Γιλέκα», που κινητοποιούνται εδώ και ενάμισι μήνα στη Γαλλία ζητώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Το μοναδικό «έγκλημα» του Ερίκ Ντρουέ ήταν ότι τοποθέτησε «κεριά στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι προς τιμήν των Κίτρινων Γιλέκων που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο δικηγόρος του Ντρουέ, καταγγέλλοντας τη σύλληψη ως παράνομη και αυθαίρετη.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Ντρουέ είχε ξανασυλληφθεί κατά την τέταρτη κινητοποίηση στο Παρίσι επειδή «κατείχε απαγορευμένο όπλο» (ένα ρόπαλο τρόπον τινά). Θα δικαστεί για αυτό στις 5 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της επιλογής της για τη νέα σύλληψη:

«Όταν κάποιος οργανώνει διαδήλωση χωρίς να το δηλώνει, σημαίνει πως δεν σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Τα «Κιτρινα Γιλέκα» αναφέρουν πάντως και τα «άλλα μέτρα και σταθμά» που ισχύουν κατά περίπτωση, αφου γα παράδειγμα ο εκλεκτός του Μακρόν, φίλος, σωματοφύλακας και γενικών καθηκόντων Αλεξάντρ Μπεναλά ακόμα δεν έχει διωχθεί ποινικά παρά  το γεγονος ότι χτύπησε διαδηλωτή

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here