Π. Λαφαζάνης: Σε καλό δρόμο ο αγωγός, σημαντικά και άμεσα τα οφέλη

 Αισιόδοξος πως θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα έχουν θετική έκβαση οι συζητήσεις για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, εμφανίστηκε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαϊκό χώρο» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και επισήμανε πως ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι «προς όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε πως «δεν υπάρχουν υπογραφές, δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα, αλλά οι συζητήσεις με την ρωσική πλευρά συνεχίζονται και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν με σημαντικό όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Επισήμανε δε ότι το «το έργο του αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο» και υποστήριξε πως δεν υπάρξει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Δεν νομίζουμε πως θα υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».

    Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε πως «το θέμα του αγωγού ενδιαφέρει πάρα πολύ την χώρα μας» και ότι «η κυβέρνηση θέλει την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων και η ελληνορωσική συνεργασία έχει για εμάς μεγάλη γεωστρατηγική σημασία», κυρίως στο ενεργειακό επίπεδο». 

   Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

   Όσο για την επένδυση που αφορά στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here