Π. Δαμιανός: Να εφαρμοστεί ο νόμος για επέκταση των σχολείων στις φυλακές

Ο συντονιστής-διευθυντής των σχολικών δομών στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) μιλώντας στην “Αυγή”  υπογραμμίζει τη σημασία να εφαρμοστεί η διάταξη που ψηφίστηκε πέρυσι για να λειτουργήσουν σχολεία στις φυλακές όλης της χώρας – Η υλοποίηση της διάταξης ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως έχει παγώσει από την περίοδο των εκλογών

“Όλοι όσοι μπαίνουν στη φυλακή, τους αφαιρείται ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης. Όλα τ’ άλλα δικαιώματα όμως είναι σε ισχύ.”, τονίζει.

Ο Π. Δαμιανός αγωνίζεται επί τρεις δεκαετίες. Με μεράκι και πάθος προσπαθεί να δείχνει από τον μαυροπίνακα στους μαθητές του τον άλλο δρόμο. «Γυρνώντας στο σπίτι αισθάνομαι όμορφα”, μας λέει. Η απάντηση βρίσκεται στους 25 μαθητές του που έχουν περάσει τις πύλες του πανεπιστημίου και στους πολλούς ακόμη που κατάφεραν να έχουν μετά τη φυλακή μια ζωή χωρίς περιπέτειες. Ένας από τους 25 που τα κατάφεραν είναι ο Νίκος Ρωμανός.

Με αφορμή την πρόσφατη απελευθέρωσή του, συζητήσαμε με τον Π. Δαμιανό, ο οποίος, πέρα από δάσκαλος, είναι σήμερα και συντονιστής/διευθυντής των σχολικών δομών στις φυλακές νέων στον Αυλώνα, για τον ρόλο της εκπαίδευσης μέσα στη φυλακή. Οι μαθητές του δείχνουν τον δρόμο. Όμως δεν είναι αρκετό από μόνο του το σχολείο στον Αυλώνα.

Σύμφωνα με τον Π. Δαμιανό, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να εφαρμοστεί η διάταξη που ψηφίστηκε μόλις πέρυσι, στις 26 Φεβρουαρίου, για την αναβάθμιση και επέκταση των σχολείων μέσα στις φυλακές όλη της χώρας. Παρότι η υλοποίησή της είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον ορισμό διοικήσεων σε επτά φυλακές (Θήβα, Βόλος, Κασαβέτεια, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αυλώνα και Κορυδαλλός 2), η διαδικασία έχει παγώσει από την περίοδο των εκλογών και εκκρεμεί ο ορισμός 28 ακόμη διοικήσεων.

“Δεν μπορεί να εφαρμόζεται στη μισή επικράτεια ο νόμος”, τονίζει και επισημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι “όλοι οι κρατούμενοι να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Αλλά όσοι το θελήσουν, να μπορέσουν”.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here