Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει

Θέση για τα κομβικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από τις σχέσεις με την Τουρκία και το προσφυγικό, έως τις προκλήσεις της πανδημίας για την υγεία και την οικονομία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» τοποθετήθηκε πρώτη φορά ανοιχτά για το ζήτημα της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επισημαίνοντας ότι η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει.

«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, η Φον ντερ Λάιεν μίλησε για φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

«Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιό της για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «το να σώζουμε ζωές στην θάλασσα δεν είναι προαιρετικό».

«Οι χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες πρέπει να μπορούν να στηρίζονται στην αλληλεγγύη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη, εάν κινητοποιηθούμε, αναμένω από όλα τα κράτη-μέλη να κινητοποιηθούν. Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και όλη η Ευρώπη πρέπει να έχει ρόλο» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει την Ελλάδα στην κατασκευή του νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης μετά την καταστροφή της Μόριας.

Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here