Oύντο Μπούλμαν(επικεφαλής PES): Ολοι οι σοβαροί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο», τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας «από το τρίτο και το τελικό πρόγραμμα προσαρμογής θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη χώρα». «Δύσκολο να υπερεκτιμηθεί αυτό που έχει επιτευχθεί, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου προγράμματος. Η ελληνική οικονομία θεωρήθηκε κάποτε ως μια απελπιστική υπόθεση από πολλούς, αν όχι από τους περισσότερους αναλυτές. Σήμερα, δεν γνωρίζω κανέναν σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης δηλώνει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πολύ βέβαιος» ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει ομαλά, καθώς «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα -σωστά- μεγαλώνει». Επισημαίνει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει έναν μεγάλο όγκο μετρητών που της επιτρέπει να καθορίσει το ιδανικό χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές, προσθέτοντας: «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο και στην ομάδα του ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις, την κατάλληλη στιγμή, ώστε να το διαχειριστεί με επιτυχία».

Τονίζει ακόμη, ότι ο μηχανισμός ενισχυμένης επιτήρησης, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση εποπτεία, αντίθετα οι ελληνικές αρχές θα έχουν πλήρη ανεξαρτησία στη διαδικασία και αυτονομία στο σχεδιασμό των σωστών πολιτικών. Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο, «στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο Eurogroup κάθε τρίμηνο» και «θα υπάρξει περαιτέρω παρακολούθηση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα». «Αλλά αυτό είναι πραγματικά ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από ό, τι ήταν τα προγράμματα προσαρμογής. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι ελληνικές αρχές έχουν τώρα πλήρη ανεξαρτησία στη διαδικασία και αυτονομία στο σχεδιασμό των σωστών πολιτικών», αναφέρει ο Ούντο Μπούλμαν και επισημαίνει ότι «αυτό δεν αποτελεί ειδική ρύθμιση για την Ελλάδα. Στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οι οικονομίες όλων των κρατών μελών παρακολουθούνται συνεχώς και οι πολιτικές αλλαγών υπόκεινται σε έλεγχο».

Παράλληλα εφιστά την προσοχή ως προς το ρίσκο εφησυχασμού -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όσον αφορά στην Ελλάδα, λέει ότι «θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει το θετικό momentum», ενώ σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Αν δεν επιτύχουμε τελικά μια πολύ πιο ουσιαστική πρόοδο στη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για παράδειγμα με την ανάπτυξη μιας δημοσιονομικής ικανότητας και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, θα έχουμε αποτύχει να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα για την πρόσφατη κρίση της ευρωζώνης» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:

«Η Ευρωζώνη απέχει πολύ από το να είναι κινητήρια δύναμη της αειφόρου ανάπτυξης στην Ευρώπη και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε να δομούμε στην αρχιτεκτονική της έως ότου καταστεί τέτοια. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφικό σε περιόδους αχαλίνωτων ανισοτήτων και ανοδικής πορείας του λαϊκισμού και του μη φιλελευθερισμού».

Τέλος, όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο εκτιμά ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης, ευτυχώς, έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό και «η επιστροφή στις αγορές αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης στην Ελλάδα». Ωστόσο σημειώνει για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και της Ευρωζώνης. «Δεν αρκεί να σταματήσουμε μια κρίση. Πρέπει επίσης να αποτρέψουμε μελλοντικές κρίσεις και τελικά να αναπτύξουμε ένα μοντέλο για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία, το οποίο θα δημιουργήσει βιώσιμη ισότητα για όλους και θα σέβεται τα όρια του πλανήτη. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας πριν φτάσουμε εκεί και δεν μπορώ παρά μόνο να προτρέψω όλες τις πλευρές να συνεργαστούν και να εργαστούν πάνω σε αυτό το εγχείρημα για να έχουμε πρόοδο το συντομότερο δυνατό» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here