Ουκρανοί έβαλαν φωτιά σε ρωσικό προξενείο

Ουκρανοί, πιθανόν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, έκαναν διαδηλώσεις και έβαλαν φωτιά στο ρωσικό προεξενείο του Χάρκοβο, στη βορειοανατολικη Ουκρανία, όπου εξακολουθούν να ζουν πολλοί Ρωσόφωνοι και Ρώσοι υπήκοοι.

Στο Χάρκοβο, μια πόλη με 1,5 εκατ. κατοίκους κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μέχρι το 1900 το 63% του πληθυσμού ήταν Ρώσοι, ποσοστό που μειώθηκε στο 33% το 1990 -δεν έχουμε νεότερα δημογραφικά στοιχεία.

Απο το πρωί διαδήλωναν εκεί Ουκρανοί εθνικιστές βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά απο το προξενείο και εν συνεχεία τα κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων

Υπενθυμιζεται ότι η  Ρωσία κρατεί  τους 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα τρία μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία και δέχτηκαν την επιθεση ρωσικου σκάφους στα στενά του Κερτς

Τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία κατάσχεσε τα  δύο πολεμικά και το ρυμουλκό που τα συνόδευε γιατί (σύμφωνα με την Ρωσία) έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στον πορθμό και είχαν εισέλθει παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα. Η δε Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανια ότι έστησε προβοκάτσια για να έχει άλλοθι να προβεί σε διωγμούς Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος (στο Ντόνετσκ και αλλου)

Ηδη ο Ποροσένκο προσπαθεί να περάσει απο τη Βουλή την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 60 ημέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here