Ουκρανία: Νέος πρόεδρος ο κωμικός ηθοποιός Ζελένσκι, με συντριπτική διαφορά

Mε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, σύμφωνα με τα exit polls, ο δημοφιλής κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον απερχόμενο πρόεδρο Π. Ποροσένκο.

Πιο συγκεκριμένα, στο exit poll (που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου και το Κέντρο Razumkov, και βασίστηκε σε περισσότερες από 13.000 απαντήσεις ψηφοφόρων) ο κωμικός ηθοποιός φέρεται να λαμβάνει το 73,2%, ενώ ο Ποροσένκο μόλις το 25,3%.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του exit poll, η εν λόγω δημοσκόπηση εξόδου δίνει περιθώριο σφάλματος 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Σημειώνεται ότι στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τον β’ γύρο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Ζελένσκι συγκέντρωνε ποσοστό 70% στην πρόθεση ψήφου έναντι του Ποροσένκο, που εμφανίζεται να λαμβάνει ποσοστά μεταξύ 22 και 25%.

Ο Ζελένσκι, πρόσωπο αναγνωρίσιμο χάρη στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του, πέτυχε να κερδίσει την προτίμηση των ψηφοφόρων λέγοντας στους πολίτες αυτό που ήθελαν να ακούσουν, τη στιγμή που είχαν κουραστεί από την πολιτική Ποροσένκο.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ψήφος στον Ζελένσκι είναι ένδειξη της απαξίωσης της πολιτικής. Ωστόσο, ο Ζελένσκι μιλά για ειρήνευση στο Ντονμπάς, δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου με τη Ρωσία, ενώ έχει εστιάσει την προεκλογική του εκστρατεία στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο «προσόν» του Ζελένσκι είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα της ουκρανικής ελίτ που κυριαρχείται από τη διαφθορά και τους ολιγάρχες, ενώ ο Ποροσένκο, που εξελέγη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο πριν από 20 χρόνια, στα μάτια των πολιτών αντιπροσωπεύει το παλιό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here