Ουγγαρία: Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα της φόβου και του μίσους

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ούγγροι πολίτες προκειμένου να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται από την ξενοφοβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτωρ Όρμπαν και αφορά  την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για αναλογική, με βάση ποσοστώσεις, μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.

Το ερώτημα που τίθεται, με απαράδεκτα προκατειλημμένο τρόπο, είναι: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Αυτό που ουσιαστικά ζητείται από την κυβέρνηση είναι το όχι ώστε να εμφανιστεί στις συνόδους κορυφής με ένα ακόμη επιχείρημα κατά της εφαρμογής της απόφασης από την Ουγγαρία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με ακύρωση της λειτουργίας της ΕΕ και αυτοκατάργησή της.

Η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν που ύψωσε σιδερόφρακτα τείχη στα σύνορα με τη Αυστρία και τη Σλοβακία, έχει επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στην ευρωπαική πολιτική για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς την αυτοκτονική.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση και πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει του δημοψηφίσματος καταγγέλλοντας πως είναι, «μια επίκληση στον φόβο και το μίσος» όπως είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ταμάς Μπόερ που συμμετείχε σε μια συγκέντρωση χθες, Σάββατο.

Η ΕΕ, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ουγγαρία ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που επιθυμούν την αποβολή της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως έχει πχ δηλώσει δημόσια ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Σε μια προσπάθεια πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχετικοποιήσει το πολύ πιθανό «όχι» των Ούγγρων, η Επιτροπή φαίνεται να θέτει ως προτεραιότητα τη μη αμφισβήτηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. «Τα κράτη-μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση της εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κύκλοι της Επιτροπής τονίζουν κατ’ επανάληψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να αφορά μόνο μελλοντική νομοθεσία.

Σουλτς: Επικίνδυνο παιγνίδι του Ορμπαν-Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς περιορίστηκε το Σάββατο να επιστήσει την προσοχή στο «επικίνδυνο παιγνίδι» της χώρας: «Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ’ αυτό είναι επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάλεσε δε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Δημοψήφισμα- επίκληση στο φόβο και το μίσος

Ο Βίκτωρ Όρμπαν, απευθυνόμενους στο εκλογικό σώμα το Σάββατο ζήτησε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό συμμετοχή θα είναι χαμηλό.Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Publicus Institute, μονάχα το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει έναντι 54% τον προηγούμενο μήνα.

orban hungary

Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαια πως η απάντηση στο ερώτημα αλλά και προς τις αποφάσεις της ΕΕ θα είναι «όχι» και μάλιστα δεν αποκλείεται να φτάσε- βάσει των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί- ακόμη και το 80%. Αρκεί βέβαια να μην θεωρηθεί άκυρο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής.

Οι Ούγγροι έχουν «το καθήκον» να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει κατά των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών», έγραψε ο Όρμπαν σε ένα άρθρο του σε εφημερίδα. «Η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση συνιστά μια πραγματική απειλή. Θέτει σε κίνδυνο τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και την ασφάλεια».

«Με το δημοψήφισμα μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε κάθε Ευρωπαίο: να τους πούμε ότι αυτό επαφίεται σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, να συνετίσουμε την ΕΕ, με μια κοινή προσπάθεια ή να την αφήσουμε να κατακερματιστεί» υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

 

hungary referendum 2016

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here