Το όνειδος της Ουγγαρίας: Η Βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατού στα σύνορα

Η κατρακύλα χωρών της Ευρώπης στο ρατσισμό, η υιοθέτηση επικίνδυνων ακροδεξιών πολιτικών στο θέμα των προσφύγων και η ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων σε στρατιωτικές μονάδες, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία της Δημοκρατίας, στη καρδιά της Ευρώπης. Η Ουγγρική Βουλή, ενέκρινε με τη συμμετοχή και του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Όρμπαν για ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα. 

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου που αναθέτει αστυνομικά καθήκοντα σε πάνοπλους στρατιώτες,  έγινε με  με 151 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά και 27 αποχές στο Κοινοβούλιο των 199 εδρών. Η ψήφιση του, έγινε τη στιγμή που μέσα στη Βουλή, βουλευτές υποστήριζαν ότι η Ευρώπη «απειλείται» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης και να εκτελούν πολλά από τα καθήκοντα της αστυνομίας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας και η κράτηση υπόπτων.

Οι στρατιώτες θα φέρουν όπλα, αλλά οι Ούγγροι αξιωματούχοι επιμένουν  ότι χρήση βίας θα είναι η τελευταία επιλογή. «Δεν μπορείς να απαντήσεις σε ένα χαστούκι με ρουκέτα» είπε ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Ιστβαν Σίμιτσκο.

Πριν την ψηφοφορία, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η συνδρομή του στρατού θα εγγυηθεί ότι η Ουγγαρία μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, από όπου εισέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες καθ’ οδόν προς τη Γερμανία και άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης.

«Απειλούνται τα σύνορα, η ζωή μας που βασίζεται στο σεβασμό των νόμων και ολόκληρη η Ευρώπη» είπε ο Όρμπαν επαναλαμβάνοντας ότι το σχέδιο υποδοχής προσφύγων στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων που εισηγούνται οι Βρυξέλλες δεν αποτελεί «ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», καθώς τα σύνορα πρέπει πρώτα να προστατευθούν και να διακοπεί η εισροή μεταναστών.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να βρίσκονται μεταξύ μας εκείνοι που μας βυθίζουν» επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη δεν άνοιξε απλά τις πόρτες της, τους προσκαλέσαμε πρόσφατα» σημείωσε εννοώντας την Γερμανία.

Η Ουγγαρία έχει κατασκευάσει φράκτη 175 χλμ, στα σύνορα με την Σερβία, έβαλε συρματοπλέγματα μήκους 41 χλμ στα σύνορα με Σλοβενία και ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα Ούγγροι αστυνομικοί είχαν επιτεθεί κατά προσφύγων χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, προκαλώντας την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός αδιαφορεί για όλα αυτά, δηλώνοντας πως τα κλειστά σύνορα και η καταστολή έρχονται στο όνομα της προάσπισης «των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here