Ουγγαρία: Ανησυχία για τις πράξεις αντιδημοκρατικής εκτροπής του Ορμπαν

Η Ουγγρική Βουλή ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ και 53 κατά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν για παράταση των χωρίς όριο εξουσιών του, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εθνικιστκής ακροδεξιός ηγέτης μπορεί να νομοθετεί, για απροσδιόριστο διάστημα, για όλα με διατάγματα. Η αντιπολίτευση, που έχει αποκηρύξει το νόμο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να περιοριστεί το χρονικό όριο στις 90 ημέρες. Ο Όρμπαν απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα πως δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η Βουλή θα μπορεί να συνεδριάσει σε τρεις μήνες.

Ο νόμος προβλέπει επίσης έως 8 χρόνια φυλάκιση για όσους δεν σέβονται τα περιοριστικά μέτρα και έως 5 χρόνια για αυτούς που «διαδίδουν ψευδείς ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις» για την πανδημία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απολαμβάνει μεγάλη πλειοψηφία περισσοτέρων των δυο τρίτων στη Βουλή και το νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα.

«Οι εξελίξεις στην Ουγγαρία προκαλούν την εύλογη ανησυχία και την αντίδραση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη» σχολιάζει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

«Ξένο σώμα σε μια δημοκρατική Ευρώπη»

«Ποιος άλλος θα έκανε την πρώτη κίνηση στην ΕΕ, αν όχι ο Όρμπαν…» δηλώνει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που θυμίζει πως «ο Χίτλερ, στις 23 Μαρτίου του 1933, με την «Enabling Act», πήρε την «άδεια» του κοινοβουλίου να διοικεί με προσωπικές διαταγές. Το έκανε και στην Ελλάδα ο Μεταξάς στις 30 Απριλίου 1936» σχολιάζοντας πως «γνωρίζουμε όλοι πού κατέληξαν αυτές οι φασιστικές πρωτοβουλίες».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως «γίνεται διαρκώς σαφέστερο ότι ο Όρμπαν αποτελεί ξένο σώμα σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρώτοι που το πληρώνουν αυτό βέβαια είναι οι Ούγγροι πολίτες, το μήνυμα όμως στους ακροδεξιούς στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει επίσης σημασία».

Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις «σήμερα να κάνουν γνωστό ότι παρόμοιες πρακτικές είναι απολύτως απαράδεκτες. Σε περίπτωση που ο Όρμπαν πράγματι προχωρήσει με την εξαγγελία του, αμέσως πρέπει να αποφασιστεί το πάγωνμα της συμμετοχής της Ουγγαρίας στην Ένωση».

Τέλος σημειώνει: «Όσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ν.Δ., η συγγένεια πρέπει σήμερα να πάψει» και ρωτά: «Θα εξακολουθήσει το κόμμα του Όρμπαν να παραμένει στις αγκάλες τους, σε ιδιότυπη καλλωπιστική «αναστολή» ή θα διαγραφεί οριστικά; Έχει κάτι σχετικό να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης;»

Η πανδημία του κορωνοΐού «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή ή δικαιολογία για την περιστολή της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, πουθενά στον κόσμο. Πόσο μάλλον, στην καρδιά της Ευρώπης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

⇒ Στην Ουγγαρία έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα περίπου 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5 θάνατοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here