Ουάσιγκτον διαψεύδει Άγκυρα για Γκιουλέν-Δεν δεσμεύτηκε να τον εκδώσει ο Τραμπ

 

«Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη G20, στην Αργεντινή, ο πρόεδρος Τραμπ δεν δεσμεύτηκε να εκδώσει τον Γκιουλέν» διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι «ο Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι εργάζεται για την έκδοση» του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες δύο 10ετίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του Γκιουλέν αποτελεί ένα μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, με την υπόθεση να περιπλέκεται περαιτέρω μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσιεύματα, μάλιστα, τα οποία αργότερα διαψεύστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν λόγο για πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, προκειμένου η Τουρκία να αποκλιμακώσει τις πιέσεις προς το Ριάντ, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας.

Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Ο Γκιουλέν έχει επανειλημμένως απορρίψει κάθε εμπλοκή, με την τουρκική κυβέρνηση να κλιμακώνει τις προσπάθειες εξάρθρωσης όλων των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here