Τσίπρας: Οχι στις συνταγές λιτότητας.Αναδιάρθρωση του χρέους με αναπτυξιακές στρατηγικές

ΦΩΤΟ: IN TIME

Στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση αλλά και στο μεταναστευτικό ζήτημα, που δεν μπορεί , όπως είπε, να αντιμετωπιστεί με τείχη αποκλεισμού επικεντρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι ξέσπασε λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας, εκβαθύνθηκε από τη νεοφιλελεύθερη συνταγή που κλήθηκε αυτή να εφαρμόσει. «Αντιμετωπίσαμε σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη ή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να συνδυαστούν με άγρια λιτότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υποστήριξε πως το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει εκπληρωθεί, σημειώνοντας πως τώρα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τεράστια μεταναστευτικά κύματα, αύξηση της φτώχειας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές με τις βάσεις των κοινών μας αξιών αφού, «καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε στα ίδια προβλήματα και στις ίδιες, παλιομοδίτικες συνταγές».

«Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα, για να μάθουμε από τα λάθη μας;», διερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού. Xαρακτήρισε την κρίση «άνευ προηγούμενου» σημειώνοντας πως η Ελλάδα «κατελήφθη εξαπίνης» από τις εξελίξεις. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις ροές αυτές με ένα αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του τριγώνου της αποσταθεροποίησης

H Ελλάδα σημείωσε ο Πρωθυπουργός είναι επίσης στο επίκεντρο της τρίτης κρίσης, της κρίσης ασφαλείας, που προκαλεί το πρόβλημα των προσφύγων.Βρισκόμαστε στην καρδιά του τριγώνου της αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία στο Βορρά και τις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή, στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Ευρισκόμενη σε αυτό το ασταθές περιβάλλον Ελλάδα, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας.
Στη Συρία πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά υπέρ της συμφιλίωσης και μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για δημοκρατική μετάβαση υπό συριακή ηγεσία, ´οπως προβλέπεται στο Ανακοινωθέν της Γενεύης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην συμμέτοχη όλων των σχετικών διεθνών και περιφερειακών παραγόντων.
Στη Λιβύη, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του πολιτικού διαλόγου την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Πρέπει να προωθηθεί μια νέα δυναμική για λύση, με σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα προ του 1967 σύνορα (με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του) το οποίο να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Όσον αφορά την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Είμαστε επίσης βαθιά ανήσυχοι για την άνοδο των τζιχαντιστών η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.
Είναι ντροπή το γεγονός ότι τα τελευταία 41 χρόνια – τον ίδιο αριθμό με την ηλικία μου – η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ και υπό το πρίσμα της αστάθειας στην περιοχή μας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει δυναμική για μια αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο πρόβλημα Κύπρος, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών Προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου – Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων – καθώς και όλες τις άλλες κοινότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα σ τις διακοινοτικές συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οποιαδήποτε ουσιαστική και διαρκής λύση θα πρέπει να ασχοληθεί τελικά με το διεθνές ζήτημα της ασφάλειας.
Ως περιφερειακός παίκτης που ενδιαφέρεται για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή, η Ελλάδα έχει κάνει συνεχείς προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία με την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της επίλυσης των παλιών διαφορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχουμε προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διακανονισμού με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και συμφωνήσαμε σε μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη.
Οι άνθρωποι, είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του, σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι στη χώρα μου αγωνίζονται κάθε μέρα, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν τις κρίσεις και να ανακτήσει την ελπίδα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, υποστηρίζουν όσους έχουν περισσότερο ανάγκη, εκείνους που εγκαταλείπουν ζώνες συγκρούσεων. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, διεκδικούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τη δική τους μοίρα. Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα των ανθρώπων που επιμένουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, για ανθρωπιά και δημοκρατικά δικαιώματα. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να μας καθοδηγεί, στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προς ένα ασφαλέστερο, απλό και με ευημερία κόσμο για να ζήσουν οι μελλοντικές γενιές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here