Η Ουγγαρία στο πλευρό της Πολωνίας εναντίον της ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως η χώρα του θα υπερασπιστεί την Πολωνία και ότι κακώς η ΕΕ απειλεί τη Βαρσοβία με κυρώσεις επειδή επεκτείνει τον κυβερνητικό έλεγχο στα δικαστήριά της.

Η Πολωνία συγκεκριμένα ψήφισε χτες νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου ώστε η δικαστική εξουσια να μην ειναι απόλυτα ανεξέλεγκτη.

Ο Ορμπάν όπως και  ο πολωνός ηγέτης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θεωρούν πολύ παρεμβατικη την ΕΕ

 

Καλώντας για «πατριωτική διακυβέρνηση» απέναντι στην ΕΕ, είπε πως η Πολωνία είναι θύμα παρενόχλησης από τις Βρυξέλλες, με τον ίδιο τρόπο που, όπως είπε, η Ουγγαρία ήταν στο στόχαστρο της ΕΕ αφότου εκείνος ανέλαβε την εξουσία το 2010.

«Όταν μία πολιτική ελίτ στρέφεται κατά του λαού της χρειάζεται πάντα έναν ανακριτή, ο οποίος βάλλει εναντίον εκείνων που εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους» είπε εννοώντας τον αντιπρόεδρο της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Είπε πως ο Τίμερμανς έχει εμπλακεί «σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει πατριωτικές κυβερνήσεις» προσθέτοντας ότι τώρα στόχος του είναι η Πολωνία.

Θεωρεί μεταξύ άλλων πως οι Βρυξέλλες κάνουν λάθος που απαιτούν αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ για θέματα όπως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις που σκοπό έχουν να διανείμουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην ήπειρο.

«Δεν μπορούμε ποτέ να δείξουμε αλληλεγγύη με ιδέες και ανθρώπους που σκοπός τους είναι να αλλάξουν τις ζωές μας. Δεν μπορούμε να δείξουμε αλληλεγγύη αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητά μας», είπε.

 

Επίσης είπε ότι η Ουγγαρία συμβάλλει στην επιτυχία της ΕΕ παρέχοντας στις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες φθηνή εργατική δύναμη για τα εργοστάσιά τους που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα της ανατολικής Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσερι προ πέντε ημερών από την κυβέρνηση της Πολωνίας «να διακόψει τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της χώρας, «οι οποίες συνιστούν σαφή απειλή για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η ΕΕ επικαλείται «το κράτος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ»

Το δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας  θέλει να ελέγξει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και γι’ αυτό προτείνει νομοσχέδια που αλλάζουν σημερινές διατάξεις του αστικού συντάγματος

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί σε διάφορα κράτη που μάλλον ακολλουθούν αντιφατική πολιτική: αφού «…δεν θέλουν να δέχονται ξένους που θα τους αλλάξουν τον τρόπο ζωής των συμπατρωτών τους…», τότε γιατί μπήκαν σε διεθνείς οργανισμούς (περιφερειακούς ή παγκόσμιους/οικουμενικούς) που βασικές αρχές τους είναι h ελευθερη διακίνηση προσώπων, αλλά και η βοήθεια και αποδοχή προσφύγων και αλληλεγγύη προς αναξιοπαθούντες, κάτι που, σε άλλες επόχες και σε αναλογες συνθήκες, επωφεληθηκαν τόσο οι συμπατριώτες τους όσο και αυτοί οι ίδιοι ή και αρκετοί απο εμάς; Ευτυχώς, για τους συμπατριώτες ορισμένων εξ αυτών, υπήρξαν και προκάτοχοί τους με διαφορετικές ιδέες και αντιλήψεις που τίμησαν την χωρα τους διεθνώς:αρκετοί Ελληνες νομικοί και όχι μόνο, διατηρούν πάντοτε την πολύ καλή ανάμνηση του αείμνηστου Καθηγητή τουΠανεπιστημίου Eoetves Lorant της Βουδαπέστης και επιτ, Διδακτορα του Ε.Κ.Παν/μίου Αθηνας, Ferenz Madl, που εκλέχθηκε στο ύπατο αξίωμα της πατρίδας του και φίλης χώρας Ουγγαρίας, όπως την ίδια καλή ανάμνηση διατηρεί πάντοτε και η πλειοψηφία των συμπατριωτών του!
    Αυτά μόνο, χωρίς πάθος και με αρκετά φιλικά αισθήματα, τόσο προς όλους τους λαόυς της Ευρώπης, αλλά και του Κόσμου όλου, του οποίου είμαστε όλοι πολίτες και μέλη, συμβάλλοντας, ο καθένας μας με τις όποιες δυνάμεις του, στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, χωρίς ν’ απεμπολούμε τον προπατορικό δικό μας: οι άνθρωποι που ζουν σε ανοικτή κοινωνία φτιάχνουν τον και τους πολιτισμούς κι’ όχι μερικοί πολιτικοί που ζουν μάλλον κλεισμένοι στον κόσμο τους, έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι!
    Με Τιμή,
    Ιωάννης Χ. Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here