Οταν διαλύονται καρτέλ από…. ελληνικά γαστροσκόπια

Οταν διαλύονται καρτέλ από…. ελληνικά γαστροσκόπια. Αν ήταν ταινία, θα λέγαμε ότι ο σεναριογράφος είναι  ανοητος. Ομως ΔΕΝ είναι ταινία. Η παρακολούθηση των ατόμων που ειχαν έρθει στην Ελλαδα για να κλέψουν γαστροσκόπια, απέδωσε καρπούς.

Η Κολομβιανή που είχε παραλάβει στη Μπογκοτά για λογαριασμό των καρτέλ τα γαστροσκόπια που εκλάπησαν από ελληνικά νοσοκομεία, εντοπίστηκε στην Φρανκφούρτη. Συνελήφθη τόσο αυτή, οσο και ένας από τους Κολομβιανούς που είχε έρθει στην Ελλάδα  για… τα γαστροσκοπιά μας. Εκείνος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Κολομβία.

Πέντε συνολικά δράστες έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Οι άλλοι τρεις ανήκουν σε μία  20μελή συμμορία που αφαιρεί γαστροσκόπια από νοσοκομεία όλης της Ευρώπης για λογαριασμό καρτέλ ναρκωτικών.Η σπείρα μπορεί να έχει και περισσότερα από 20 μέλη.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν εξιχνιάστηκε η υπόθεση ένα από τα σενάρια που είχε εξετασθεί ήταν

*η πιθανότητα τα καρτέλ ναρκωτικών να χρησιμοποιούσαν τα γαστροσκόπια για την κατάποση και αφαίρεση των ναρκωτικών από μέλη τους που μετέφεραν την κοκαΐνη σε διάφορες χώρες

*η πιθανότητα να τα ήθελαν για άλλη χρήση, άγνωστο ποια ακριβώς.

Για την υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης δήλωσε:

«Την υπόθεση χειρίστηκε  η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και αφορούσε στην εξιχνίαση τεσσάρων κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. Αυτά είχαν κλαπεί από Δημόσια Νοσοκομεία της Αττικής, της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου. Οι κλοπές διαπράχτηκαν από μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με προορισμό χώρες της Λατινικής Αμερικής, μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η υπόθεση αυτή εκτυλίχτηκε το Μάιο και Ιούνιο του 2017. Με τη μεθοδική έρευνα των Υπηρεσιών μας είχαμε καταφέρει να ταυτοποιήσουμε πέντε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Για αυτά τα πέντε άτομα προχωρήσαμε στις απαιτούμενες ενέργειες και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι με βάση τα παραπάνω διεθνή εντάλματα συνελήφθησαν:

– την 5η  Νοέμβριου από τις Αρχές της Κολομβίας, στην Μπογκοτά, 50χρονος υπήκοος Κολομβίας. Είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς των διαρρήξεων

– την 3η  Δεκεμβρίου συνελήφθη από τις αρχές της Γερμανίας, στην Φρανκφούρτη, 25χρονη υπήκοος Κολομβίας. Η γυναίκα αυτή αναφερόταν ως παραλήπτρια των δεμάτων με τα ιατρικά μηχανήματα που είχαν κλαπεί.

Τα δύο συλληφθέντα άτομα θα εκδοθούν στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από την Εισαγγελία Εφετών, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας μας και της INTERPOL.

Παράλληλα, με βάση τα σχετικά εντάλματα, αναζητούνται διεθνώς και οι υπόλοιποι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες.

Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν στην Κολομβία τέσσερα ελληνικά ενδοσκόπια. Τα δύο είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και τα υπόλοιπα δυο από το Νοσοκομείο της Λάρισας. Και τα τέσσερα ανακτήθηκαν και αποδόθηκαν στα προαναφερόμενα Νοσοκομεία.

Αξιολογώντας την συγκεκριμένη υπόθεση θα ήθελα να επισημάνω ότι η σύλληψη των δυο δραστών σε Κολομβία και Γερμανία, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Εξέλιξη που αναμφίβολα έχει ως αφετηρία την ταυτοποίηση των δραστών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Είναι μια υπόθεση, που ως γνωστό, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών Αστυνομιών στις χώρες των οποίων έχει δραστηριοποιηθεί η εγκληματική αυτή οργάνωση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here