Οσα πρέπει να ξέρουμε για τα αυγά και όσα πρέπει να αφήσουμε στο μυστήριό τους

Το πιο σπουδαιο και αναπάντητο ερώτημα για τα αυγά ειναι βέβαια το υπαρξιακό, αν δηλαδή έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα. Το δεύτερο είναι αν πρέπει να το γράφουμε αβγό ή αυγό.  Αυτά δυστυχώς  τα ξέρει μονο  ο Θεός ή νομιζει ότι τα ξέρει η Wikpedia και ο Μπαμπινιώτης, οπότε εμείς σεμνά θα γράψουμε για ό,τι ξέρουμε με σιγουριά

Ο ρατσισμός του χρώματος του κελύφους

*ξεκιναμε απο το αντιρατσιστικο σκέλος για να ειμαστε politically correct: το κάπως καφετί αυγό βγαίνει απο καστανές κοτες και το λευκό απο λευκές -καμία δεν είναι καλύτερη απο την άλλη. Oμως το λευκό αυγό είναι πιο αρχέγονο και φυσικο και ήταν λευκό επειδή η κοτα έπρεπε να διακρινει εύκολα τα μωρά της στο σκιερό μερος όπου εναποθετε τα αυγά. Μέχρι το 1950 έβλεπες μονον λευκά αυγά, τα καφετιά σπάνιζαν, ομως η καταναλωτικη μανία τα ανακάλυψε και ο κόσμος πίστεψε στις διαφημίσεις  ότι τα καφετιά είναι πιο θρεπτικά, οπότε η βιομηχανια στράφηκε στα καφετιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για κότα με αυγό

Ομως το χρώμα της κότας και του αυγου της δεν παίζει κανένα ρόλο στην ουσία -τη θρεπτικη αξια δηλαδή. Ο λόγος που σνομπάραμε τα λευκά ήταν το μάρκετινγκ και αν το καλοσκεφτουμε ίσως πρέπει να επιληφθεί κάποιος για τον κρυπτορατσισμό των διαφημισεων και το μανιπουλάρισμα του απλου και πάντα αθώου λαού Επίσης περιφρονουν τα άσπρα αυγά επειδή ειναι πιο φθηνα, ομως (όπου αυτό ισχύει) η καφέ κότα ειναι λιγο πιο μεγαλόσωμη απο τη λευκη και τρώει περισσότερο, οπότε εχει μεγαλυτερο κόστος συντηρησης για τον κοτοπουλά -ο οποιος βεβαια μετακυλιει  το κόστος στον καταναλωτη που θα πάρει το αυγό Επίσης οι καφετιές κότες τρώνε συχνά πιο πολύ καλαμποκι, οπότε έχουν και πιο κιτρινο κροκο

Ο ρατσισμός του κρόκου

*το χρώμα του κρόκου αν ειναι σκουρο δειχνει μεγαλυτερη παρουσία καροτενιων, αλλά τίποτα δεν ειναι σίγουρο. Οπότε το χρώμα δεν βοηθα στην αξιολόγηση του αυγου ως θρεπτικη αξία ή ως προς την περιεχόμενη χοληστερίνη. Η δε βιομηχανια απαγορεύεται μεν να δίνει χρωστικές στις κότες, αλλα τις ταΐζει με ενα κιτρινο φυτό που κάνει πιο πορτοκαλοχρωμο τον κρόκο. Αυτό το κάνει επειδή ο κόσμος πιστεύει (όχι λανθασμένα) ότι οι κότες ελευθέρας βοσκής έχουν πιο υγιεινά αυγά και πιο πλουσια σε θρεπτικά συστατικά. Επειδή τα αυγά των πουλερικών  ελευθέρας βοσκής έχουν πιο έντονο χρωμα, κάποιες βιομηχανίες προσπαθουν  να  μιμηθούν  το χρώμα στο «προϊόν» τους ταΐζοντας τις κότες κίτρινα λουλουδια ή κάτι άλλο εξίσου φθηνό και πορτοκαλί ή κίτρινο

Γιατί πρασινίζει;

*γιατι αποκτά ένα πράσινο δακτύλιο το βρασμένο αυγό; Μάλον για΄τι το παραβράσατε. Σε υψηλες θερμοκρασίες ο σίδηρος του κρόκου αντιδρά με το υδρόθειο του λευκου του αυγού και έχουμε σαν αποτέλεσμα θειουχο σίδηρο. Τα φρεσκα αυγά πρασινιζουν με πιο αργό ρυθμο απο τα κάπως πιο «ηλικιωμένα» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δεύτερα είναι απαραιτήτως μπαγιατικα. Το αυγό μπορεί να πρασινισει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αν βραστεί σε κατσαρόλα με σίδηρο ή σε νερό που έχει πολύ σίδηρο. Δεν υπάρχει πάντως θέμα διατροφικο  -το «πράσινο» τρώγεται

Ποιος ειναι φρέσκο;

*πώς ξέρω αν ειναι μπαγιάτικο; Το κουνάμε, και αν καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά «κουφιο» σημαινει oτι ειναι και αρκετά ηλικιωμένο Οσο πιο φρέσκο το αυγό, τόσο πιο πολύ «γεμίζει» το κέλυφος. Οσο «γερνάει» συρρικνώνεται περισσότερο και σχηματίζεται κενό αέρος ανάμεσα στο τρόφιμο και στο τσόφλι. To μπαγιάτικο επιπλεει σε ένα ποτήρι νερό ενώ το φρέσκο πατώνει. Αν το βάλετε στο τηγάνι, το φρεσκο έχει ένα λευκο δακτύλιο απο το ασπράδι του και ένα δεύτερο ευδιάκριτο δακτύλιο Το μπαγιάτικο απλώνει το ασπράδι του νερουλό.

Τρώω αγέννητα μωρά;

Αποτέλεσμα εικόνας για κοτοπουλάκι

* Οχι, γιατί η κότα κάνει αυγά στον αυτόματο με δικη της πρωτοβουλία. Αν δεν τα γονμοποιησει κοκορας, τα αυγά δεν έχουν μέσα κοτοπουλακια. Οι βιομηχανίες ζευγαρώνουν τις κότες μόνον όταν θέλουν νεες κότες για παραγωγή αυγών και κατά συνέπεια δεν  τις ζευγαρώνουν παρά σε συγκεκριμένες φάσεις. Κατά συνέπεια όλα τα αυγά στα ράφια των σουερ μαρκετ είναι αγονιμοποίητα -βεβαια μπορεί ενιοτε να προκύπτει και ανεπιθυμητη εγκυμοσύνη…

* Ολα τα αυγά έχουν την ιδια χοληστερίνη και την ίδια διατροφική αξια Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής και βιολογικης εκτροφής είναι κάπως πλουσιότερα σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά δεν έχουν διαφορά στην χοληστερολη

*πώς να τα φάω; Ιδου ο γύρος του κόσμου σε ομελέτες, αλλά φυσικά υπάρχουν και τα ποσέ αυγά (τα ριχνουμε χωρίς το κέλυφος σε βραστό νερό) ή και τα κλασικά βραστά

Και βεβαια όλοι θέλουμε να ξέρουμε πώς εξαφανίζεται ενα αυγό

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here