Ως ανεξέλεγκτη χωματερή λειτουργούσε η μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Ως ανεξέλεγκτη χωματερή λειτουργούσε η μονάδα ανακύκλωσης του Ασπροπύργου, όπου εκδηλώθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν, μεταξύ άλλων, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι οποίοι μετά από αυτοψίες διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων και ζήτησαν την ανάκληση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.  

Η ανάκληση επιβάλλεται, καθώς μετά από επιτόπιους ελέγχους στις 9 και 12 Ιουνίου 2015, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία που λειτουργούσε το εργοστάσιο είχε υποπέσει σε σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, τα οποία αποτελούν αδικήματα και διώκονται ποινικά.

Τίθεται εδώ ένα εύλογο ερώτημα: γιατί έπρεπε η «αμαρτωλή» μονάδα να μολύνει επί έξι ημέρες με τοξικά αέρια τη Δυτική Αττική πριν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζητήσουν την ανάκληση της άδειας; Γιατί ενήργησαν κατόπιν εορτής όταν αποτελεί κοινό μυστικό στην»αγορά» της διαχείρισης απορριμμάτων, ότι «αυτό που έγινε στου Λαζόπουλου ήταν θέμα χρόνου να συμβεί»;

Η υπηρεσία είχε ήδη επιβάλλει δυο πρόστιμα (2010, 2011) στην επιχείρηση όπου σημειωτέον έχουν καταγραφεί δυο τραγικά θανατηφόρα ατυχήματα (2010,2012) και ένας ακρωτηριασμός. Mάλιστα τον Οκτώβρη του 2014 η εταιρεία, διεγράφη από το κοινοτικό σύστηµα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS, ύστερα από απόφαση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Ν. Γιαννακοπούλου, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της. Γιατί άραγε κανείς δεν είχε μεριμνήσει να απαλλάξει ανθρώπους και περιβάλλον απ’ αυτή την τοξική βόμβα, όταν η έκρηξη ήταν τόσο αναμενόμενη;

Το πόρισμα των Επιθεωρητών 

Οι εκθέσεις αυτοψίας του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, φέρνουν στο φως «τέρατα και σημεία» για την ιδιοκτήτρια εταιρεία της μονάδας Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ Εμπόριο Χάρτου-Χαρτονιών:

  1. Διενεργούσε παράνομη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανεξέλεγκτη διάθεση εν δυνάμει επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες και χωρίς τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για την διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.
  2. Διενεργούσε νόμιμη μεν συλλογή και προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων και διέθετε τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες, χωρίς όμως τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων και παράλληλα αποθήκευε ποσότητες στερεών αποβλήτων για τις οποίες δεν είχε αδειοδοτηθεί.

Επιπλέον, η εταιρεία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν διέθετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δημιούργησε δε έναν χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Συνεπώς, αποφαίνεται το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο πόρισμά του,  η συγκεκριμένη εταιρεία κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διέθετε ανεξέλεγκτα στερεά απόβλητα (επικίνδυνα και μη) εντός του χώρου του γηπέδου της, δημιουργώντας έναν χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που προκάλεσε εκτεταμένη και σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με σοβαρό κίνδυνο και ζημίας του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται πως, οι εκθέσεις αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν ενσωματωθεί στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση και πρόκειται να παραδοθεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα και θα ασκήσει τις ανάλογες διώξεις.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here