΄Ορμπαν: Θα καταντήσει αριστερό το Λαϊκό Κόμμα

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η πολιτική ομάδα της δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρέπει να συμμαχήσει με εθνικιστικές παρατάξεις. Στην παρότρυνση αυτή αντέδρασε αμέσως αρνητικά η επικεφαλής των γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, το «Φίντες» του Όρμπαν, τέθηκε εκτός ΕΛΚ τον Μάρτιο, εξαιτίας της «κατάστασης στην Ουγγαρία ως προς το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Ο Όρμπαν αρνείται ότι παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και επιμένει πως θέλει το Φίντες, ή Κίνημα Νέων Δημοκρατών, να παραμείνει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» που δημοσιεύθηκε χθες -Τετάρτη-, εισηγείται στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να αλλάξει στάση έναντι της άκρας δεξιάς.

«Το ΕΛΚ ετοιμάζεται να διαπράξει πολιτική αυτοκτονία, σκοπεύει να συνδεθεί με την αριστερά», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκα στην Ιταλία, σχηματίζει νέα ευρωπαϊκή συμμαχία εθνικιστικών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων. Ο Όρμπαν έκανε νύξη γι’ αυτό, δηλώνοντας στη Στάμπα «χρειάζεται να βρούμε άλλον δρόμο, μέσω της συνεργασίας με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη».

Η επικεφαλής του CDU Κραμπ-Καρενμπάουερ, που προαλείφεται να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία, δηλωσε:

«Αν ο Όρμπαν επιλέξει να απομακρυνθεί κι άλλο από το ΕΛΚ, δεν θα υπάρξει κανένας δρόμος επιστροφής στο Λαϊκό Κόμμα ούτε για τον ίδιο, ούτε για το Φίντες», δήλωσε. «Από τη στιγμή εξάλλου που το κόμμα του τέθηκε στο περιθώριο της πολιτικής ομάδας μας στην Ευρωβουλή, ο Όρμπαν και το Φίντες δεν έχουν πλέον καμία επιρροή στην πολιτική που χαράζει το ΕΛΚ».

Στις ερχόμενες ευρωοκλογές το ΕΛΚ αναμένεται να καταλάβει πολλές έδρες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες παρατάξεις για να ελέγξει την Ευρωβουλή.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να συμμαχήσει με τους Σοσιαλιστές ή με τους Φιλελεύθερους παρά με τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές που προσελκύει το λάβαρο του Σαλβίνι.

«Οι εθνικιστές θα είναι οι εχθροί μας», είπε ο Βέμπερ αρχίζοντας την εκστρατεία του ενόψει ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.

Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει συμμαχία με τον Όρμπαν και συναντάται μαζί του στη Βουδαπέστη σήμερα.

Ο Όρμπαν όμως θέλει να παραμείνει ουσιαστικά στον κύριο κορμό της δεξιάς (στο Λαϊκό Κόμμα) γιατί τα ευρωσκεπτικιστικά και πιο δεξιά κόμματα αντιμετωπίζονται ως περιθωριακά.

Αντιμετωπίζει θετικά τον Ματέο Σαλβίνι και τον εξυμνεί «διότι μείωσε δραστικά τις ροές μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν, μέσω Λιβύης, να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης, κατά τον τελευταίο χρόνο. Και μόνο γι’ αυτό, ο Σαλβίνι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στην Ευρώπη σήμερα», αναφέρει στη συνέντευξή του ο Όρμπαν.

Εν τω μεταξύ ο Γιούνκερ προσπαθεί να αποτρέψει την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και ρίχνει γέφυρες προς τον Ορμπαν ώστε να μην αποδυναμωθεί το Λαϊκό Κόμμα με νέες εντάξεις στην ομάδα των Λεπέν, Σαλβίνι και άλλων εθνικιστών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here