Ρόμπερτ Πεφάνης

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Γείτονα, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το εφιαλτικό σενάριο για την εξέλιξη της κοινωνίας στο αριστουργηματικό «1984» του Τζόρτζ Όργουελ.

Το «1984» παρουσιάζει την εγκαθίδρυση και ισχυροποίηση ενός απολυταρχικού καθεστώτος που ελέγχει και κατευθύνει καθόλο το 24ωρο, τη ζωή των πολιτών.

Η Ελεύθερη Σκέψη διώκεται και η συλλογιστική και κριτική ικανότητα των ανθρώπων καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, με όπλα τη δημιουργία κλίματος φόβου αλλά και την κατάργηση σύνθετων εννοιών από την καθομιλουμένη. Τρομοκρατημένοι και ανίκανοι να εκφράσουν πλέον την αντίθεσή τους στο καθεστώς, οι πολίτες ενστερνίζονται και καλλιεργούν μια σχέση υπέρμετρης λατρείας προς το (ανύπαρκτο όπως αφήνει να εννοηθεί ο συγγραφέας) πρόσωπο του ύψιστου ηγέτη, του «Μεγάλου Αδελφού».

Ανάλογα γεγονότα αντικρύζουμε δυστυχώς, σε ολοένα και περισσότερες χώρες από τον ανεκδιήγητο, ακατέργαστο Τράμπ, μέχρι τον αυταρχικό, εκδικητικό Πούτιν.

Σε χαλεπούς καιρούς, οι πολίτες τείνουν να εγκαταλείπουν την Λογική και να προσδένονται στον Απολυταρχισμό. Είναι κάτι που συμβαίνει όταν ο άνθρωπος παραιτηθεί από τον ρόλο του ενεργού πολίτη και παραδώσει την ικανότητα της σκέψης, του στοχασμού σε απαίδευτους και ανόητους.

Όταν παραιτηθεί από την αναζήτηση της Γνώσης.

Όταν αποδεχθεί την κατακρεούργηση της Παιδείας και της Γλώσσας.

Όταν, όπως και σήμερα ανά τον κόσμο, μεταμορφωθεί σε άβουλο όν, παραδομένο σε μια καταστροφική μαζική κουλτούρα η οποία θεοποιεί τους ηλιθίου και η οποία εξαφανίζει την κριτική ικανότητά του, ισοπεδώνει τον Πολιτισμό του.

Η κοινωνικό-πολιτική  καταστροφή ως αποτέλεσμα της παράδοσης του ανθρώπινου πνεύματος είναι καίρια όσο ποτέ άλλοτε. Το έργο του Όργουελ  απεικονίζει ότι πρέπει να αποφύγουμε ως Ανθρωπότητα.

Δεν πρέπει να σταματήσει ο πολίτης να πιστεύει στη δημοκρατία, δεν πρέπει να επιτρέψει στην απογοήτευση να οδηγήσει την κοινωνία μας σε σκοτεινές εποχές.

Η παραίτηση των πολιτών φέρνει κοντύτερα τον απολυταρχισμό και δυστυχώς, φαίνεται να γιγαντώνεται όσο περνά ο καιρός.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here