Ιράν: «Τρομοκρατική οργάνωση ο αμερικανικός στρατός» – Οργή για την απόφαση των ΗΠΑ

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να χαρακτηρίσει το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ξένη τρομοκρατική οργάνωση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και είναι παράνομη. Και εν συνεχεία το ιρανικό συμβούλιο κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι στηρίζει την τρομοκρατία και χαρακτήρισε με την σειρά του «τρομοκρατική οργάνωση την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είχε ζητήσει νωρίτερα με επιστολή του προς τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί να κατατάξει η χώρα τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και στο Κέρας της Αφρικής στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές από την Τεχεράνη.

Η αντίδραση αυτή του Ιράν, ήταν απάντηση στον χαρακτηρισμό των «Φρουρών της Επανάστασης» από τον Τραμπ ως «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» Ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ συνεπάγεται μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα «παγώνουν» πιθανά οικονομικά συμφέροντα των Φρουρών στις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνουν απαγόρευση συναλλαγών με το Σώμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε πρόσωπα που παρέχουν με υλικά τους Φρουρούς, να ασκήσουν διώξεις εναντίον τους. Κατά συνέπεια, από την απόφαση μπορεί να επηρεαστούν ευρωπαϊκές ή ασιατικές επιχειρήσεις.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο δημιουργήθηκε για να ανατρέψει τον Σάχη αλλά και για να στηρίξει το θεοκρατικό καθεστώς του Χομεϊνί το 1979.

Αντιδράσεις

Περιχαρής ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, πανηγυρίζει που μαζί με τις ΗΠΑ έχουν επιτέλους κοινό εχθρό το «τρομοκρατικό κράτος του Ιράν», μια που θεωρεί ότι το Ιράν είναι ο βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολάχ. Περιχαρής θα είναι ασφαλώς και η Σαουδική Αραβία, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει δηλώσεις, όμως στην μάχη εξουσίας στον ισλαμικό κόσμο κατηγορούσε διαρκώς ως «τρομοκράτη» το Ιράν, καθώς μετά τον αφανισμό του Ιράκ και της Συρίας οι Σαυδάραβες δεν είχαν άλλο μεγάλο κράτος αντίπαλο στην κυριαρχία τους στους αραβόφωνους.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας. Η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και οι επιτυχίες που καταγράφει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτόν τον χαρακτηρισμό» αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ξένη τρομοκρατική οργάνωση τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, ένα άνευ προηγουμένου βήμα που αυξάνει την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση, πρώτη φορά για στρατιωτικό σώμα κράτους (στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται η Αλ Κάιντα και άλλες ανάλογες οργανώσεις ή ομάδες) αναμένεται να προκαλέσει, εκτός από νέα οικονομική ασφυξία στο Ιράν, και επιπλοκές στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε πρόσωπα που παρέχουν όπλα ή και… κινητά τηλέφωνα στους Φρουρούς, και να ασκήσουν διώξεις εναντίον τους.

Στη γραπτή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου αναφέρεται ότι «αυτή η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μόνο κράτος χορηγός της Τρομοκρατίας, αλλά και ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ενεργά συμμετέχουν, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία ως μέσω άσκησης πολιτικής του κράτους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here