“Όποιος ψηφίζει ΝΑΙ γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας”

 

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αντιγράφουμε για εσάς – με προσοχή θερμά παρακαλούμε η ανάγνωση – την εστιασμένη σε φράση* από βήματος βουλής (προχθές 16/1) του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωση της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων.

“Όποιος ψηφίζει ΝΑΙ γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας”
Κυριάκος Μητσοτάκης 16/01/2019

Ο Μισέλ Φουκό στον Πρόλογό του για το έργο του Ζωρζ Κάγκιλεμ «Το Κανονικό και το Παθολογικό» έγραφε: «Η διαμόρφωση εννοιών είναι ένας τρόπος για να ζούμε, όχι για να σκοτώνουμε τη ζωή». Το στίγμα ως φαινόμενο εμφανίζει την αδυναμία της κοινωνίας να αποδεχτεί κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει ως μη κανονικό.

Η χρήση της γλώσσας οριοθετεί φορτίζοντας αρνητικά ορισμούς, περιθωριοποιώντας μέσα από συμφραζόμενα ολόκληρες ομάδες πληθυσμού. Η Αναπηρία ως κατάσταση κουβαλά το στίγμα της «μειονεξίας», της «αντί-παραγωγικότητας» και του «ελλείμματος». Αυτό που γίνεται κατανοητό ως «αποκλίνουσα» διαφορά έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως ιδεολογικό εργαλείο νομιμοποίησης της κοινωνικής ιεραρχίας που παράγεται και συντηρείται στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Προϋπόθεση της προσέγγισής αυτής είναι ότι η αναπηρία αποτελεί μια βιολογική κατάσταση προφανή στη «φύση», που βρίσκεται έξω από τα ιστορικά πλαίσια που ορίζουν την «κανονικότητα». Έτσι, η ιστορία της αναπηρίας αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητη με τα διεθνή “σοβαρά” ζητήματα. Η ιδεολογία της αναπηρίας ή της «αποκλίνουσας» διαφοράς χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει τον ασύμμετρο καταμερισμό των πόρων.

Η ιδεολογική κατηγορία της αναπηρίας είναι ουσιαστική για την ύπαρξη της καπιταλιστικής δραστηριότητας, επειδή μπορεί να ρυθμίζει και να ελέγχει την άνιση κατανομή του πλεονάσματος, επικαλούμενη τη βιολογική διαφορά ως «φυσική» αιτία της ανισότητας και συνεπώς να δικαιολογεί την κοινωνική και οικονομική ανισότητα που συντηρεί η κοινωνική ιεραρχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα συνεπής στις ιδεολογικές του καταβολές και για αυτό η στιγματιστική χρήση της αναπηρίας στο πολιτικό λεξιλόγιο του καθρεφτίζει τις πραγματικές πολιτικές απόψεις του. Το ζήτημα είναι το γιατί τέτοιου είδους δημόσιες ρατσιστικές δηλώσεις μένουν αναπάντητες από την κοινωνία και τους/τις αντί-ρατσιστές/τριες…

Υστερόγραφο (δικό μας): όποιοι/ες θέλουν να νομίζουν ότι από πλευράς δηλωμένων (φερόμενων ως ανηκόντων) στην αριστερή πλευρά του φάσματος, είναι αδιανόητη η διατύπωση φράσεων όπως η συγκεκριμένη του δεξιού Κυρ. Μητσοτάκη, είναι βαθιά, πάρα πολύ βαθιά νυχτωμένοι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here