ΟΟΣΑ: Διεύρυνση της ανισότητας στην Ελλάδα-Πέντε συστάσεις για μεταρρυθμίσεις

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά με πιο δίκαιο τρόπο,  διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μέτρα στη δικαιοσύνη, ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και των αρμοδιοτήτων των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι μερικές από τις μεταρρυθμιστικές συστάσεις OOΣΑ στην έκθεσή του Going for Growth 2017.

Όπως αναφέρει το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι περίπου 50% χαμηλότερο από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ακολουθώντας μία συνεχή πτωτική τάση από το 2009, λόγω της μείωσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η ανισότητα αυξήθηκε στην περίοδο από το 2008 έως το 2013, ενώ την ίδια περίοδο η ανισότητα έμεινε σταθερή κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. «Το εισόδημα των φτωχότερων μειώθηκε, επίσης, σχετικά περισσότερο από ό,τι του συνολικού πληθυσμού».

Τα δύο τελευταία χρόνια, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν αντιμετώπισαν εν μέρει τις συστάσεις προηγούμενων εκθέσεων του Οργανισμού. «Πρόοδος έχει γίνει στους τομείς της συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της Δημόσιας Διοίκησης ήταν μέτριες. Εφαρμόστηκε, επίσης, μία σειρά μεταρρυθμίσεων σε τομείς πέραν του βεληνεκούς των προτεραιοτήτων του Going for Growth.

Επβράδυνση του ρυθμού μεταρρυθμίσεων

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, επιβραδύνθηκε σε χώρες, όπου ήταν ιδιαίτερα δραστήριες την προηγούμενη διετία, όπως το Μεξικό, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ισπανία καθώς και σε μία σειρά χωρών, όπου η μεταρρυθμιστική δραστηριότητα δεν ήταν τόσο έντονη, όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Σλοβενία.

Η πλήρης εφαρμογή στην Ελλάδα πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα ελάφρυνε το μεγάλο κοινωνικό κόστος της κρίσης, ενώ θα ενίσχυε την κατανάλωση και την ανάπτυξη, σημειώνει η έκθεση.

Συστάσεις

Ο ΟΟΣΑ ζητεί:

  • περαιτέρω μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων
  • ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών Αρχών καθώς θα αύξαναν την ανταγωνιστικότητα
  • συνέχιση του εξορθολογισμού των ρυθμίσεων που θα βελτίωνε το επιχειρηματικό περιβάλλον
  • καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όπως σημειώνει είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση των εσόδων με έναν πιο δίκαιο και φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο
  • καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε. για την ενίσχυση της επένδυσης στην Παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, και την τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών, που θα βελτιώσει τις δεξιότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα θέσει τη βάση για μία ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here