Ωωω αθωότης Παπαχελά! «Καίγεται το σπίτι του Ψινάκη κι αυτός τα έχει καλά με τα κανάλια….»

Σχολιάσθηκε αρνητικά η αποκάλυψη (του ΣΚΑΙ ρεπόρτερ-διευθυντή και πολλά άλλα,  Αλεξη Παπαχελά), μιας τηλεφωνικής συνομιλίας την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Συγκεκριμένα, ακούγεται ένας φρουρός αστυνομικος να ζητεί να σταλει όχημα στο σπίτι του δήμαρχου Μαραθώνος, από το κέντρο να του λένε «κινδυνεύει κόσμος, αν έχει πιάσει φωτιά μόνο ο κήπος..» ο άλλος να απαντά «και το σπίτι έπιασε» και να καταλήγει «αυτός -ο Ψινάκης- τα έχει καλά και με τα κανάλια».  (Το βασικό θέμα είναι βέβαια ότι  τα κανάλια, αυτάρεσκα,   ασφαλώς και τα έχουν καλά μόνον με τον εαυτό τους)

Ο φρουρός έκανε τη δουλειά του, όπως όφειλε, να ειδοποιήσει για το πρόβλημα στην οικεία που φρουρούσε. Ομως παράλληλα καθώς πιεζόταν και από την ελληνική νοοτροπία περί επωνύμων που έχουν «τα μέσα», επέμεινε κομμάτι παραπάνω. Το σχόλιο «αυτός τα έχει καλά με τα κανάλια» δείχνει αυτήν ακριβώς την έγνοια του μέσου δημοσίου υπαλλήλου-λειτουργού αλλά και γενικά κάθε ιδιώτη, μη υπαλλήλου, μη λειτουργού, μη επωνύμου, ότι πρέπει κανείς να έχει καλές σχέσεις με τους ισχυρούς και εν προκειμένω με τα κανάλια, επειδή έχουν την δύναμη να ρίξουν λάσπη και να «θάψουν» κόσμο ή και αντιστρόφως να προβάλουν κάτι και να το φωτίσουν θετικά επηρεάζοντας (μανιπουλάροντας για την ακρίβεια) τον τηλεθεατή.

Η έγνοια του αστυνομικού δυστυχώς ήταν ότι ο Ψινακης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κανάλια για να πει «αυτοί άφησαν το σπίτι μου να καεί» ή αντιστρόφως «έκαναν όλοι πολύ καλά τη δουλειά τους».  Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ψινάκης και άλλοι «επώνυμοι» θα βρίσκονταν κατηγορούμενοι, όπως κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι τα κανάλια συμπαρατάσσονται ευκαιριακά με ό,τι εξυπηρετεί τον καναλάρχη ή το αφεντικό του καναλάρχη.

Όσον αφορά στα δικά μας, σε εμάς τους ανώνυμους και ασήμαντους δηλαδή, κανένας νόμος δεν απαγορεύει τον φαρισαϊσμό. Μπορουμε να γίνουμε τώρα σαν τους Κύπριους που μέμφονται το ρατσισμό των κύπριων αστυνομικών στο θέμα των αγνοουμένων αλλοδαπών, όταν ο μέσος Κύπριος και  μέσος Έλληνας είναι εξίσου ρατσιστής με τους αστυνομικούς του. Δεν είναι δηλαδή κομμάτια της κοινωνίας οι αστυνομικοί ή οι πυροσβέστες;  Ουρανοκατέβατοι προσγειώνονται στα κράτη και πιάνουν δουλειά; Τουτέστιν, ας μη δείχνουμε με το δάχτυλο, γιατί θα πρέπει να δείξουμε και στον καθρέφτη.

Στην Ελλαδίτσα, μα και σε όλο τον κόσμο, όλοι ψάχνουμε απεγνωσμένα ένα μέσο όταν βρεθούμε  στα δύσκολα. Και ο μέσος Έλληνας με πολλή υπερηφάνεια «κάνει τη δουλίτσα του» και λέει «καθάρισε ένα ξαδερφάκι στο δήμο» ή «είχα ένα κολλητάρι στο υπουργείο».  Είναι η αίσθηση εξουσίας σε μια κοινωνία ανισοτήτων και μιζέριας και αθλιότητας και ραγιαδισμού, όπου το μόνο που σου απομένει καθώς απογυμνώνεσαι απο αρχές και μάχεσαι σχεδόν συνειδητά την αξιοκρατία, είναι να διαθέτεις κάποια «άκρη» ή «μέσον» στην ελίτ -στην ελίτ που ουσιαστικά εσύ δημιουργείς, καθώς συναινείς στην αποψίλωση των δικών σου δυνάμεων. Όμως αυτό είναι άλλο και  τεράστιο θέμα. Εν προκειμένω  εμάς  εκείνο που μας προβληματίζει, είναι το εξής:

Ποιον ακριβώς καταγγέλλει ο Παπαχελάς με το «ρεπορτάζ» του. Αντιλαμβάνεται άραγε ότι καταγγέλλει και τον εαυτό του; Γιατί το L’État, c’est moi  ειναι αμφίδρομο. Μήπως αποστασιοποιείται από το κανάλι και την εξουσία του και περνάει στην αντίσταση;  Λέει μήπως με διάθεση αυτοκριτικής  «κοίτα που καταντήσαμε τον κοσμάκη εμείς τα κανάλια»; Ή μήπως πάσχει από διχασμό προσωπικότητας και αθώα παραθέτει μια φράση για να δείξει την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας για την οποία δεν έχει ουδεμία ευθύνη ο ίδιος;  Μήπως ο Παπαχελάς θέλει να πείσει τον εαυτό του -και ανοήτως να πιστεύει ότι θα πείσει τον κόσμο- ότι μπορεί να πιάνει μικρόφωνο και  μαγικά να μεταμορφώνεται σε έναν άσημο υπαλληλίσκο που δεν ευθύνεται  για τον εκμαυλισμό του τηλεθεατή; Ποιόν ακριβώς νομιζει ότι δείχνει με το δάχτυλο;

Η φράση είναι στο 18ο λεπτό του βίντεο

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here