Ονδούρα: Συνελήφθη στέλεχος εταιρείας ενέργειας για την δολοφονία της ακτιβίστριας Κάσερες

Οι αρχές της Ονδούρας συνέλαβαν έναν σημαντικό στέλεχος εταιρείας ενέργειας, ως εγκέφαλο της άγριας δολοφονίας της εξέχουσας ακτιβίστριας υπέρ του περιβάλλοντος Μπέρτα Κάσερες.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Roberto David Castillo Mejia , ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Ο Ccastillo, δαιτελεσε CEO της εταιρείας  Desarrollos Energeticos (DESA), εναντίον των σχεδίων της οποίας  για κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, αγωνιζόταν η Κάσερες, όταν και δολοφονήθηκε.

Την γνωστή ακτιβίστρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, εκτέλεσαν δύο άγνωστοι δράστες, πυροβολώντας την μέσα στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Η Κασέρες δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες όταν εισέβαλαν στο σπίτι της «δύο έως 11» άγνωστοι «διαρρήκτες» και «ληστές», μία βδομάδα αφότου είχε δεχθεί τις τελευταίες απειλές από την τοπική αστυνομία, τους φρουρούς ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, αλλά και της εταιρείας που θέλει να φτιάξει το φράγμα  Άγουα Ζάρκα στον ποταμό Ρίο Γκουαλκάρκε.

Η αστυνομία αρχικά υποστήριξε ότι της επιτέθηκαν για να την κλέψουν. «Είναι ψέματα, πρόκειται  είναι ένα πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης της Ονδούρας», είχε δηλώσει  στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλος Ρέγες, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP).

«Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι της από την πίσω πόρτα και την πυροβόλησαν πολλές φορές, αλλά ξέρουμε όλοι πως αυτά είναι ψέματα, τη σκότωσαν για τον αγώνα της» υπέρ του περιβάλλοντος, επέμεινε ο Ρέγες.

Ο θάνατος της προκάλεσε έντονη αντίδραση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Η Μπέρτα Κάσερες, η οποία είχε τιμηθεί το 2015 με το βραβείο Goldman, ένα από τα πιο γνωστά αμερικανικά βραβεία για την προάσπιση του περιβάλλοντος, έγινε γνωστή από την υπεράσπιση του ποταμού Γκουαλκάρκε, στο διαμέρισμα Σάντα Μπάρμπαρα, στη βορειοδυτική Ονδούρα, όπου μια εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος το οποίο απειλεί να στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Η μητέρα της δηλώνει πως η Μπέρτα Κέσερες είχε πάει πρόσφατα στο σημείο και «είχε μια έντονη λογομαχία με τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής της επιχείρησης που κατασκευάζει το φράγμα. Και μου είχε πει πως έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του φράγματος γιατί θα καταστρέψει τη ζωή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here