Ομπάμα: Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη

Παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα , ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής,  ο οποίος χαρακτήρισε το ελληνικό ζήτημα  » ζήτημα ιδιαίτερης  ανησυχίας».

«Η Ελλάδα να βρει το μονοπάτι της ανάπτυξης και να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε  σε έκτακτη παρέμβασή του για την Ελλάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το ελληνικό ζήτημα ιδιαίτερης ανησυχίας, προσθέτοντας πάντως ότι αποτελεί κυρίως ανησυχία της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολα οικονομικά και χρειάζεται να βρει ένα δρόμο προς την ανάπτυξη και να μείνει στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι το πρωταρχικό θέμα που απασχολεί την Ευρώπη.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ακόμη ότι έχει ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί λύση.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν αξιολογήσει σωστά τους κινδύνους, ενώ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο για κάθε κατάσταση ανάγκης.

Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα σημειώσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της ΕΚΤ με άλλους θεσμούς για να διασφαλιστεί ότι θα περιοριστούν οι αναταραχές στις αγορές.

«Το ελληνικό ζήτημα δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις αμερικανικές αγορές», είπε και πρόσθεσε πως η ελληνική κρίση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης και ως εκ τούτου, της παγκόσμιας οικονομίας.

«Με απλούς όρους, αυτό δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μείζον σοκ στο σύστημα. Αλλά προφανώς είναι πολύ οδυνηρό για τον ελληνικό λαό, και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το ποσοστό (οικονομικής) ανάπτυξης στην Ευρώπη», κατέληξε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here