Ομολογούν, ένα χρόνο μετά, μέσω… τροπολογίας ότι ο ιός διαδίδεται μέσω ΜΜΜ

Eναν ολόκληρη χρόνο μετά την πανδημία παραδέχεται τελικά η κυβέρνηση το αυτονόητο, ότι ο κορωνοϊός κολλάει στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ομολογεί ότι «η χρήση των ΜΜΜ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορωνοϊού».

Πρόκειται για (εκπρόθεσμη) τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Άρθρο τροπολογίας

Στο άρθρο 1, σημειώνεται ότι «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού Covid19 και πάντως όχι πέραν της 30ή 9 2021, οι δημόσιες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και παρέχουν συγκοινωνιακό έργο, δύνανται κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνουν στην ανάθεση συμβάσεων με προσφυγή στη διαδικασία του άρθρου 269 του ν. 4412/2016 (Α/ 147) με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με σκοπό την προμήθεια συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης του εσωτερικού ατμοσφαιρικού αέρα των πάσης φύσεων μέσων εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου, με δυνατότητα μεταφοράς επιβατών κατά τη λειτουργία των συσκευών, καθώς και συσκευών απολύμανσης στην περίοδο εκτός δρομολογίων των εσωτερικών επιφανειών των μέσων αυτών».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται το «πρόβλημα» το οποίο λύνεται με την προμήθεια συσκευών διασφάλισης της συνεχούς απολύμανσης. Δηλαδή ο σοβαρός κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού.

«Ομολογία Καραμανλή ότι ο ιός μεταδίδεται στα λεωφορεία. Ο Μητσοτάκης πριν δυο εβδομάδες το αρνιόταν. Είναι απίστευτοι» σχολιάζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Γιαννούλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής επί μήνες υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει στα μέσα μεταφοράς. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να μεταφέρει παραχαραγμένα τα στοιχεία έκθεσης για τα ΜΜΜ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. Ήταν μία απεγνωσμένη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να κρυφτεί από τις τεράστιες ευθύνες που έχει ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση.

Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση ενισχύσει τις αστικές συγκοινωνίες με επιπλέον δρομολόγια και προσωπικό ή αν θα επιμείνει να χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την αύξηση των κρουσμάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here