Ομολογία Σόιμπλε: Είναι πολύ υψηλό το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα-Λέει «ναι» σε μεταφορές πόρων στους πιο αδύναμους

«Είναι σωστό ότι το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν έχει πολιτικές αιτίες. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης» , είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel», παραδεχόμενος κάτι για το οποίο επικρίνεται (μεταξύ άλλων, και πολύ νωρίτερα βέβαια) τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον νεοεκλεγέντα γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συμμερίζεται επίσης την άποψη του κ. Μακρόν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση χρειάζεται μεταφορές οικονομικών πόρων: «Δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια κοινότητα διαφορετικής (οικονομικής) ισχύος κρατών χωρίς να αμβλύνει τις ανισορροπίες», είπε χαρακτηριστικά. Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν οι ισχυρότεροι δεν συμπαρίστανται στους πιο αδύναμους. Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πόσοι θα κατανεμηθούν πρέπει να το αποφασίζει στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα αντιταχθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεχτεί πιθανά ελλείμματα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας . «Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογισμό επαφίεται στην Κομισιόν. Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα ελλείμματα χωρών όπως η Γαλλία», τόνισε.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο κ. Μακρόν θα μειώσει τα ελλείμματα της χώρας του όπως έχει υποσχεθεί: «Η Γαλλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται δα και πολύ μακριά από το 3%», είπε στο γερμανικό περιοδικό

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here