Ομόφωνη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τη Βουλή

Σε ομόφωνη απόφαση από την Βουλή των Ελλήνων υιοθετήθηκε το ψήφισμα το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει προσπάθεια για την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Την απόφαση, την οποία διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, και στη συνέχεια χειροκρότησαν παρατεταμένα, μαζί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καθόταν στα έδρανα τον ξένων προσκεκλημένων. 

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, γίνονται αναφορές στο ψήφισμα του ΟΗΕ που αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους, στα ψηφίσματα Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, εκφράζεται «ιδιαίτερη ανησυχία» για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, την κλιμάκωση της βίας και τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

Χθες Δευτέρα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Αμπάς, ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε από Παλαιστίνιο δημοσιογράφο γιατί η Ελλάδα παρά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τις 138 χώρες σε σύνολο 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, καθυστερεί και η ίδια να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν πως η Ελλάδα θα κρίνει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και θετική συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία, εξηγώντας ότι μια βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες, στις οποίες η χώρα μας θα παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο.

«Ως τότε» πρόσθεσε «επιτρέψτε μας να είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε πώς μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας να είναι περισσότερο εποικοδομητικός, σε αυτήν την διαδικασία και σε αυτήν την κατεύθυνση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here