Ομηροι του Ερντογάν 100 Ολλανδοί πολίτες τουρκικής καταγωγής. Τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη Τουρκία!

Δέκα ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, η Άγκυρα επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε σχεδόν 100 Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής, με διπλή υπηκοότητα οι οποίοι φέρεται να έχουν εκφραστεί δημόσια κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή να κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

To δίκτυο ΝΟS μετέδωσε ότι περίπου 100 Ολλανδοί τουρκικής καταγωγής -πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στην Τουρκία για διακοπές ή για να επισκεφθούν συγγενείς τους- δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη χώρα. Εκείνοι που επηρεάζονται από το μέτρο είχαν επικρίνει δημόσια τον Ερντογάν, κατά τον τηλεοπτικό σταθμό.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε από πλευράς του ότι δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός διότι το υπουργείο γνωρίζει μόνο τον αριθμό των ατόμων που κατέφυγαν για βοήθεια στα προξενεία.

«Τα αίτια για τα οποία κρατήθηκαν ποικίλουν, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να έχουν σχέση με το δίκτυο Γκιιουλέν» ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλοι έχουν διπλή υπηκοότητα, ολλανδική και τουρκική.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους πολίτες που ζητούν βοήθεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι πολίτες και άλλων χωρών αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ελβετίας, έχουν αντιμετωπίσει περίπτωση πολιτών τουρκικής καταγωγής στους οποίους δεν επετράπη η έξοδος.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της σφοδρής ευρω-τουρκικής κρίσης που ξέσπασε μετά την απαγόρευση συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Ερντογάν σε διάφορες ευρωπαικές χώρες στις οποίες θα μιλούσαν υπουργοί της κυβέρνησής του.

Η ψήφος των Τούρκων της Ευρώπης, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκατομμύρια, ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.

Ερντογάν: Ηπειρος που σαπίζει η Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε εκ νέου τα βέλη του εναντίον της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την Πέμπτη ότι βλέπει σε εκείνη μια «ήπειρο που σαπίζει» και αποτελεί το «κέντρο του ναζισμού».

«Η Ευρώπη δεν έχει πλέον τίποτα να μας πει, ούτε σε εμάς ούτε σε κανέναν άλλο. Ενώπιόν μας βρίσκεται μια ήπειρος που σαπίζει» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο Μπαλικεσίρ.

«Τα ρατσιστικά κόμματα κρατούν τους ηγέτες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην παλάμη του χεριού τους» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον το κέντρο της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όμως εκείνη των πιέσεων, της βίας και του ναζισμού» σύμφωνα με τον ίδιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here