Ωμή αστυνομική βία στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης: Επέμβαση των ΜΑΤ με ξύλο και προσαγωγές φοιτητών

Βίαιη αστυνομική επέμβαση στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με φοιτητές και συνέλαβαν  αρκετούς φοιτητές σε μια πρωτοφανή επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού.

Θεσσαλονίκη - προσαγωγες ΑΠΘ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Το κτίριο της πρυτανείας είχε καταληφθεί από μέλη φοιτητικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για την αποδιοργάνωση των Πανεπιστημίων και την εγκαθίδρυση αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Εκτός κτιρίου παραμένουν φοιτητές που ήταν εκεί από το νωρίς, αλληλέγγυοι στους καταληψίες. Η ίδια πηγή θέλει άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο να αρνούνται να αποχωρήσουν. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΘ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και κάμεραμεν που κατέγραφαν τα γεγονότα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

 

Προσήγαγαν και τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Με ανακοίνωσή του Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης καταγγέλει την επίθεση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών.

«Απρόκλητη επίθεση  από την αστυνομία δέχτηκαν σήμερα στο ΑΠΘ, φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θα σταθεί στο πλευρό της νεολαίας και στους αγώνες της για σεβασμό και προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ

Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της σημερινής επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.

«Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους», επισημαίνει.

Στα social media υπάρχουν δεκάδες αναρτήσεις με σκηνές από την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, μέλη φοιτητικών παρατάξεων στις 7 το πρωί περίπου βρέθηκαν στο χώρο πριν αρχίσει η προσέλευση των διοικητικών υπαλλήλων και κατέλαβαν το κτίριο.

Στον χώρο έξω από αυτό συγκεντρώθηκαν λίγο μετά φοιτητές τόσο από τις παρατάξεις όσο και από άλλες σχολές συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση και την κατάληψη, που έχει ως βασικό αίτημα την ακύρωση του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» 4777/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here