Ομαδικά πυρά αντιπολίτευσης στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Δριμεία κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης εισέπραξε η κυβέρνηση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπου οι πρώτοι ομιλητές της αντιπολίτευσης ανέδειξαν αστοχίες, κινδύνους αλλά και τις ανακολουθίες της κυβέρνησης σχετικά με προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της Ν.Δ., Μανούσο Βολουδάκη, «ο προϋπολογισμός του 2020 φιλοδοξεί να ξαναβάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης, μετά από 10 χρόνια κρίσης».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό κενό που εκτινάχθηκε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ενώ υπήρχε το κενό του 1 δισ. όμως, η κυβέρνηση εξήγγειλε, στη βάση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, μια σειρά μέτρων που θα διευκόλυναν τη ζωή των πολιτών, θα ελάφρυναν το οικονομικό βάρος το οποίο υφίσταντο, με μέτρα επεκτατικά, κυρίως φορολογικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς το κενό έφτανε στα 2,2 δισ. ευρώ. Μετά από συστηματική δουλειά, γραμμή-γραμμή στις δαπάνες, έγινε μια δημοσιονομική εξυγίανση και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, επέτρεψαν τελικά την κάλυψη του κενού».

Ο κ. Βολουδάκης είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, ενώ απέκλεισε για την ώρα την επαναδιαπραγμάτευση για το ύψος τους, κόντρα στην προεκλογική ρητορική της ΝΔ. Όπως είπε: «η στρατηγική που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση του προβλήματος των πολύ υψηλών πλεονασμάτων, θέτει ως προϋπόθεση την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιβεβαίωση της σταθερής πορείας προς τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου

Απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το μόνο που θα καταφέρετε είναι η αύξηση των ανισοτήτων. Το έχετε ξαναπροσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν» και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός ξεχνάει οριστικά την υπόσχεση της κυβέρνησης, για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%.

«Το μαγικό ραβδάκι της μείωσης της φορολογίας απλά δεν αρκεί. Ήδη, αρκετές από τις δεσμεύσεις σας παραπέμπονται στις καλένδες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβήτησε τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη.

«Ο στόχος της ανάπτυξης 2,8% το 2020, όπως σημείωσε και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προϋποθέτει κλείσιμο του 2019 στο 2%, και μπορεί να θεωρείται εφικτός, εφόσον δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, εφόσον συνεχιστεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, περιοριστεί η αβεβαιότητα, βελτιωθούν οι συνθήκες πιστωτικής επέκτασης, εφόσον δεν υπάρξουν μείζονες διαταραχές στις εργασιακές σχέσεις, δεν αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου, δεν λογιστούν οι επιπτώσεις του Brexit», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει με ευχολόγια το δημοσιονομικό κενό που διαπιστώνει ο Προϋπολογισμός.

Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση ξεχνάει μια σημαντική δέσμευσή της, για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, ενώ οι περιοριστικές παρεμβάσεις προέρχονται από πηγές με διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας. «Η φορολογία ακίνητης περιουσίας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εισπράξεων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζει υψηλή βεβαιότητα, αλλά και εδώ, ξεχνάτε την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% που είχατε υποσχεθεί και παράλληλα παίρνετε μέρος της μείωσης πίσω. Η μείωση της οροφής δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, η εξοικονόμηση δαπανών κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, η αύξηση των εσόδων κατά 134 εκατομμύρια ευρώ, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 123 εκατομμύρια ευρώ και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 642 εκατομμύρια ευρώ, έχουν λιγότερο εξασφαλισμένη απόδοση», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι «ο κρατικός Προϋπολογισμός βαδίζει στα ίδια χνάρια, με την ίδια τακτική των υπεραισιόδοξων προβλέψεων, στις δεδομένες δεσμεύσεις της χώρας, στις οποίες πραγματικά εγκλωβίζεται».

Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε πως η κυβέρνηση θέτει συμβατικούς στόχους για την ανάπτυξη, υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας και απροσδιοριστίας, λέγοντας πως «η κυβέρνηση άλλαξε, όμως δεν άλλαξε ούτε κατά κεραία η οικονομική πολιτική».

«Στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού ενσωματώνονται οι σωρευτικές επιπτώσεις των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης και των ακραίων περικοπών, που ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μόνο οριακά επιδρούν στα έσοδα και στα έξοδα, παρά την ενσωμάτωση της μείωσης ορισμένων φόρων και ορισμένων κοινωνικών παροχών», ανέφερε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «με τον Προϋπολογισμό του 2020 συνεχίζεται η πολιτική της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων στο όνομα των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμο το κρατικό χρέος».

«Έχουμε φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα τμήμα του υπερπλεονάσματος επιστρέφει όχι σε αυτούς που φορολογήθηκαν αλλά σε αυτούς που φορολογούνται όλο και λιγότερο, στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον σε αυτούς», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στις επιχειρήσεις».

Στο σκέλος των εσόδων, ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι έρχεται αύξηση των έμμεσων φόρων ενώ θα έρθει και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, παρατήρησε πως οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ πιο αισιόδοξες από τις προβλέψεις που κάνουν για την ελληνική οικονομία οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Έτσι και αλλιώς, όμως, τόνισε, για το ΚΚΕ η ανάπτυξη όπως προωθείται είναι μια ανάπτυξη άδικη και αντιλαϊκή, που συνεχίζει τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Θέλετε να ανταλλάξετε μια μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων με την  αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού, όπου πιστεύουμε ότι το θέλετε ανεξαρτήτως μνημονίων και υποχρεώσεων, και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης.

«Οι μεταβιβαστικές πληρωμές μειώνονται κατά 291 εκατ., τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά μισό δισ., τα φορολογικά έσοδα τα οποία επιβαρύνουν τα φυσικά πρόσωπα είναι τα δύο τρίτα αυτών, δηλαδή οι πολίτες, τις δημόσιες δαπάνες τις κρατάτε σταθερές αποκρύπτοντας βέβαια, ότι περικόπτετε δραματικά κοινωνικές δαπάνες, όπως το επίδομα θέρμανσης και όλα αυτά ενώ τα φορολογικά έσοδα, για παράδειγμα, ήταν μειωμένα κατά 333 εκατ. ευρώ το 2019. Οι μεταβιβαστικές πληρωμές είχαν αυξηθεί κατά 1 δισ. στην πράξη το 2019, λόγω της δέκατης τρίτης σύνταξης, όχι λόγω κάποιας επιλογής σας, λόγω της πρωτοβουλίας που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και παρόλο που το 2019 ήταν αυξημένα κατά 1 δισ., ήταν 800 εκατ. λιγότερο το 2018, εσείς τα μειώνετε περαιτέρω κατά 291 εκατ.», είπε μεταξύ άλλων.  και

Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση: «Αυξάνετε τους φόρους κατά 1 δισ. Τους φόρους στα φυσικά πρόσωπα κατά 336 εκατ., τους φόρους συνολικά κατά μισό δισ. όταν από το 2015 έως το 2020 έχουν αυξηθεί οι φόροι για τα φυσικά πρόσωπα κατά 44%. Οι φόροι αυξάνονται για εισοδήματα που δεν έχουν αυξηθεί. Για τις δημόσιες δαπάνες, παρόλο που μειώθηκαν 650 εκατ. ευρώ το 2019, στην ουσία εσείς, όπως είπα, τις κρατάτε σταθερές με μια σημειακή αύξηση 13 εκατομμυρίων. Είναι σαν να αναλαμβάνετε την ιδιοκτησία των μνημονιακών μέτρων, είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι σαν να σας λείπει ότι δεν υπάρχει η επιβολή της τρόικας, που υπάρχει βέβαια μέσω των δεσμεύσεων μέχρι το 2062».

Τέλος, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος ζήτησε, μεταξύ άλλων, υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, απολογισμό του κράτους ώστε να είναι καθαρό πόσα χρωστάει και ποια είναι τα ταμειακά του διαθέσιμα και να συγκρίνονται με τα πάγια περιουσιακά του στοιχεία. Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, είναι βασισμένος σε ευχολόγια για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και οι προσπάθειες για την υποστήριξη της κοινωνίας και των εισοδημάτων δεν είναι αρκετές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here