ΟΛΠ: Τρικυμία με εντολή ΤΑΙΠΕΔ και εξόφθαλμα ασυμβίβαστα λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Tρικυμία στο λιμάνι του Πειραιά και έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους προκαλεί η …εντολή του ΤΑΙΠΕΔ να μην συζητηθεί το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατά το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το τελευταίο υπό τον απερχόμενο πρόεδρο, Γιώργο Ανωμερίτη. Επιθυμία του ΤΑΙΠΕΔ, είναι το θέμα να εξεταστεί από το νέο ΔΣ. 

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ο οποίος ανέλαβε μέσω του δικηγορικού του γραφείου τη νομική εκπροσώπηση της COSCO κατά την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης δυο προβλητών του ΟΛΠ προς την COSCO, συμμετέχει τώρα στην επιτροπή επιλογής των υποψηφίων για τις διοικήσεις των λιμανιών!

Πρόκειται για έναν εξόφθαλμα ασυμβίβαστο συνδυασμό ιδιοτήτων του Σπ. Σαγιά ή ένα ακόμη παράδοξο κατά την διαδικασία πώλησης δημόσιας περιουσίας από αριστερή κυβέρνηση; 

Αναλυτικά, το σημερινό ΔΣ επρόκειτο να είναι το τελευταίο υπό την παρούσα διοίκηση καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη υπογραμμίζοντας σε επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα οτι «η κυβέρνηση διά του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο κύριος μέτοχος του ΟΛΠ ΑΕ, μετέβαλε τις προγραμματικές της θέσεις επί του θέματος της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, επί του οποίου η θέση μου διαχρονικά ήταν και είναι σαφής ότι τα λιμάνια μετοχικά τελούν υπό την πλειοψηφία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης..».

Καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώνουν ότι είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ Δρίτσα-Ανωμερίτη ώστε η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν λήξει από τον Απρίλιο,
να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της σημερινής συνεδρίασης.

Όμως η παρέμβαση και οι …εντολές του ΤΑΙΠΕΔ συνέτειναν στην ματαίωση της συζήτησης υπό τις παρούσες …ανεπιθύμητες συνθήκες. «Εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ βασικό μέτοχο της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» τονίζεται στην επιστολή. Προστίθεται δε οτι το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί το θέμα να εξεταστεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Την οργισμένη αντίδραση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών, έχει προκαλέσει η επίμαχη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΜΥΛΕ κάνει λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές μεθοδεύσεις από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και υποστηρίζει ότι «η διοίκηση του Ταμείου με την ανοχή της κυβέρνησης που ξεπουλάει τα λιμάνια θέλει να καταργήσει κάθε μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και να παραδώσει το λιμάνι στην Cosco».

Τέλος καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα, αλλά και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ επισκέφθηκε σήμερα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνη Λεούση, χωρίς, ωστόσο να λάβει ουδεμία διαβεβαίωση.  Η αντιπροσωπεία μετέβη στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Στο μεταξύ, η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Ιουνίου, αναμένεται να αναβληθεί για τις 22 Ιουνίου. Συζητείται μάλιστα η πραγματοποίησή της σε χώρο εκτός Οργανισμού καθώς το ζήτημα προκαλεί εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων. Τόσο η αναβολή της ημέρας όσο και η αλλαγή χώρου διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης εκτιμάται πως ίσως λειτουργήσει ως μηχανισμός εκτόνωσης.

Στο μεταξύ πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η σημερινή συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής για την επιλογή των υποψηφίων στις διοικήσεις των λιμανιών αναβλήθηκε. Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς. 

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως το νέο διοικητικό συμβούλιο όπως και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι αυτοί που θα κληθούν να λάβουν αλλεπάλληλες αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Γεγονός που δικαιολογεί τη δυστοκία επιλογής προσώπων καθώς ουδείς, ειδικά κομματικός παράγοντας, φαίνεται να επιθυμεί να αναλάβει να φέρει το βάρος της πώλησης.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here