Οδεύουμε ολοταχώς προς μια μεγάλη ήττα της γερμανικής αδιαλλαξίας στην Ευρώπη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σε δύσκολη θέση μέσα στην Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, φέρνει την Γερμανία, η αδιάλλακτη και υπεροπτική στάση της, ειδικά στο ελληνικό ζήτημα.

Με δηλώσεις πολλών ηγετών, η γερμανική σκληρή γραμμή, απορρίπτεται μετά πολλών επαίνων. Για πρώτη φορά επίσης τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζεται σε τέτοιο βαθμό ο περίφημος Γαλλογερμανικός άξονας. Μετά από πολλά χρόνια, οι ηγέτες πολλών ευρωπαικών χωρών δεν συντάσσονται πίσω από την σκληρή, μονεταριστική γραμμή του κ. Σόιμπλε, στέλνοντας του το μήνυμα ότι η ενοποίηση της Ευρώπης είναι πάνω απ όλα ένα πολιτικό σχέδιο και όχι μιά λογιστική κατάσταση που την συντάσσει ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, κατά τα στενά, συμφέροντά του και την επιβάλει κατά βούληση, εν είδει τελεσιγράφου.

Η στάση του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ  Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι, του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι, εξέφρασαν ευθέως την θέση ότι αυτό που συζητάει η σύνοδος κορυφής είναι η συμφωνία για παραμονή και όχι έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Aκόμη και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαρ. Ραχόι, με τουίτ του, πηρε θέση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμώντας προφανώς ως προκλητικά τυχοδιωκτική, την γερμανική στάση στο θέμα αυτό.

Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την συσπείρωση όλων των φιλοευρωπαικών δυνάμεων, ήταν η αλαζονική στάση του κ. Σόμπλε ο οποίος μοίρασε to non paper με την πρόταση για 5ετή αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε φιλικές του χώρες αλλά και η επιμονή του να τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup!

Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, θεώρησαν άκρως προκλητικές και τυχοδιωκτικές τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας, η οποία  για πρώτη φορά βρίσκεται σε καθαρά μειονεκτική θέση αδυνατώντας πλέον να υποστηρίξει επισήμως την σκληρή γραμμή της. Απόδειξη, οι δηλώσεις Μέρκελ που αφήνει ανοικτό  το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής.

Ακόμη και οι πιστοί σύμμαχοι των Γερμανών, οι Φινλανδοί και οι Σλοβάκοι, τήρησαν την Κυριακή διαφορετική στάση και δεν επανέλαβαν τα περί εξόδου της Ελλάδας.

Οπως και να το δει κανείς, είναι μια μεγάλη ήττα της ασφυκτικής γερμανικής πολιτικής και σηματοδοτεί κατά πάσα πιθανότητα, την αρχή του τέλους των σχεδίων για την επιβολή μιας Γερμανικής Ευρώπης. Τα ακραία σενάρια για 5ετή έξοδο της Ελλάδας που διακινούσε ατύπως ο κ. Σόιμπλε, ακυρώθηκαν εκ των πραγμάτων και εξέθεσαν τους εμπνευστές τους.

Η Γερμανία έμεινε μόνη με τη Φινλανδία και μερικές μικρές χώρες του ευρωπαικού Βορρά και αναγκαστικά, φαίνεται ότι θα αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, παρά να αποδεχθεί την λύση της κοινής λογικής, που βάζει την συνοχή της Ευρώπης πάνω από κάθε εθνικό(και άρα γερμανικό)συμφέρον.

Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα, με την όλη στάση της, κατέδειξε τα σοβαρά αυτά δομικά προβλήματα στη λειτουργία της Ευρώπης και έθεσε τις βάσεις για την αναδιάταξη των δυνάμεων επιρροής που θα επιτρέψουν στους ευρωπαικούς λαούς να ανασάνουν και να δουν με άλλο μάτι το ευρωπαικό project.

Ισως αυτή η σύνοδος να αποτελεί την αρχή της αντίστροφης πορείας προς μια Ευρώπη των αξιών, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθούν από τους Ελληνες σκληρά μέτρα λιτότητας και «μεταρρυθμίσεις” που σίγουρα δεν ανατρέπουν το μνημονιακό μοτίβο της τελευταίας πενταετίας. Ωστοσο πολλά συνηγορούν(η ποσοτική χαλάρωση του Νράγκι, η στροφή της Κομισιόν προς την ανάπτυξη, η αποκαθήλωση του γερμανικού σχεδίου για την Ευρώπη), στο ότι ίσως αρχίζει να χαράζει μια άλλη εποχή για την Ευρώπη. Και σε αυτό η μικρή Ελλάδα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας, έχει συμβάλει αποφασιστικά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here