Ολοταχώς προς νέες εκλογές η Ισπανία-Οχι σε Σάντσεθ από την αντιπολίτευση

Ολοταχώς προς νέες, πρόωρες εκλογές οδεύει η Ισπανλια, μετά την αποτυχία του Πέδρο Σάντσεθ  να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι Πολίτες (Ciudadanos) του ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να απόσχουν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Όλα τώρα θα κριθούν στη συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού με τον βασιλιά Φελίπε, όπου θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή ή θα γίνουν νέες εκλογές.

Μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους Unidas Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ούτε οι Σοσιαλιστές ούτε το κόμμα της Αριστεράς δεν υποχωρούσε από τις θέσεις του, σήμερα το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να απόσχει από την ψηφοφορία για παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), παρά τις «εγγυήσεις» που του προσέφερε ο Σάντσεθ για το θέμα του Brexit και την Καταλονία, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση με την ανοχή της αντιπολίτευσης.

Οι Πολίτες είχαν ανακοινώσεις ότι θα απείχαν από την ψηφοφορία αν έκανε το ίδιο και το Λαϊκό Κόμμα, πράγμα που πλέον δεν πρόκειται να συμβεί, μετά τη δήλωση του Πάμπλο Κασάδο ότι στη Βουλή θα ψηφίσει «όχι».

Μετά την απόρριψη του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, ακολούθησαν οι δηλώσει του ηγέτη των Πολιτών, Άλμπερτ Ριβέρα, που, απορρίπτοντας την πρόταση του Πέδρο Σάντσεθ τη χαρακτήρισε «κοροϊδία για όλους τους Ισπανούς».

Το τελικό χτύπημα το έδωσε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «Δεν είναι καθόλου λογικό να περιμένει κάποιος να γίνει πρωθυπουργός χωρίς να δώσει τίποτα».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επανέλαβε ότι για να υποστηρίξει την ανάδειξη του Σάντσεθ στην πρωθυπουργία, θα πρέπει εκείνος να συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όλα δείχνουν ότι η Ισπανία οδεύει σε εκλογές, ωστόσο τις τελικές εξελίξεις θα καθορίσει η συνάντηση του Πέδρο Σάντσεθ με τον βασιλιά Φελίπε.

Σε αυτή τη συνάντηση θα αποφασιστεί αν στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, παρά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να απόσχουν ή να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση Σάντσεθ στις 23 Σεπτεμβρίου, ή αν θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 10 Νοεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here