Ολομέλεια Εφετών: Να παραμείνει στην Τουλουπάκη η δικογραφία για τη Novartis. «Οχι» σε ορισμό εφέτη ανακριτή

 

Πλήρη στήριξη στην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παρείχε η Ολομέλεια Εφετών η οποία αποφάνθηκε ότι πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι των ερευνών για το σκάνδαλο της Novartis, απορρίπτοντας το αίτημα ορισμού εφέτη ειδικού ανακριτή. 

Με την απόφασή τους που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, οι εφέτες έδωσαν ουσιαστικά την έγκρισή τους στους χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη, αντικρούοντας το αίτημα για τον ορισμό εφέτη ανακριτή, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης τάχιστα.

Ωστόσο, 69 εφέτες έναντι 40 συναδέλφων τους που είχαν αντίθετη άποψη και τριών που ψήφισαν λευκό, έκριναν ότι η κ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς θα πρέπει να συνεχίσουν την έρευνά τους ενώ η κύρια ανάκριση μπορεί να διεξαχθεί από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η έρευνα ήδη διενεργείται τρία χρόνια και έχει προχωρήσει, άρα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ταχύτητας με την οποία διενεργείται.

Συγκεκριμένα οι εφέτες θεωρούν ότι ήδη πέντε δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο από αυτές ενώ όσον αφορά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες ούτε καν για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση της ποινικής  δίωξης σε βάρος του Κ. Φρουζη, όπως τονίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνεται το ότι λείπουν στοιχεία τα οποία αναμένονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ικανότατες στο έργο τους.

Όσον αφορά στην Εισαγγελία κατα της Διαφθοράς , οι εφέτες έκριναν η τελευταία ποινικη δίωξη που άσκησε ήταν στις 14-6-2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνοντας μάλιστα αποτίμηση του έως τωρα του έργου της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς, οι εφέτες τόνισαν, ότι ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και εκκρεμούν 4 δικογραφίες.

Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης αλλά και επειδή είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, συνδέεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ,έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here