Ολοι αθώοι για το στρατιώτη που πέθανε από μηνιγγίτιδα αβοήθητος ενώ θεωρητικά τον «είδαν» πέντε γιατροί…

Αθωώθηκαν στο Εφετείο άπαντες οι κατηγορουμενοι για το θάνατο ενος νέου παιδιου, μολις 21 ετών, που υπέκυψε σε μηνιγγιτιδα παρότι θεωρητικά ασχλήθηκαν μαζί του δυο νοσοκομεία και πέντε γιατροί. Το παλληκάρι υπηρετουσε στη Σύμη. Αλλοι δεν τον ειδαν καν, άλλοι έκαναν διαγνώσεις τηλεφωνικά, άλλοι δεν έκαναν πλήρεις εξετάσεις. Μόνον δυο καταδικάστηκαν πρωτόδικα πέρσι αλλά κι αυτοι χτες αθωώθηκαν

Μια δικαιολογία που δεν μπορεσε κανεις να τον σώσει, είναι ισως το γεγονος ότι το αγόρι είχε την ατυχία να πέσει απο την κουκέτα, οπότε τα συμπτώματα της μηνιγγιτιδας πέρασαν απαρατήρητα και όλοι απέδιδαν την κατάστασή του (πονοκέφαλο και καταβολή) στην πτώση. Παρ΄ολα αυτά ο πυρετός που παρουσιασε απο τις 24 Μαρτιου δεν μπορουσε στατιστικά να αποδιδεται με τόση ευκολια στην πτώση και στην ιγμοριτιδα που είχε και με πιο ενδελεχή εξέταση ίσως το παιδι σωζόταν.

Η Εισαγγελέως της έδρας είπε στην αγόρευσή της ότι το κατηγορητήριο που συνετάγη για την υπόθεση είναι ελλιπές, εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι κι άλλοι ιατροί (και στρατιωτικοί αλλά και του νοσοκομείου Ρόδου). Τόνισε ότι ελλείπουν από το κατηγορητήριο εξωτερικά στοιχεία της αμέλειας που αποδίδεται στους δυο συγκεκριμένους κατηγορούμενους και εισηγήθηκε την απαλλαγή τους λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγησή της.

Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Έπεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απο εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρόδου και στη συνέχεια -σε βαριά πλεον κατασταση και με ανήκεστο βλαβη- στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο όπου εξέπνευσε

Όπως αναφέρει το dimokratiki.gr, η γιατρός, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή, κατηγορήθηκε για το ό,τι στις 22 Μαρτίου 2011 κι ενώ εργαζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ως νευροχειρουργός κι ενώ ο στρατιωτικός ιατρός είχε συστήσει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας οφθαλμικών κόγχων, φέρεται να μη διέταξε την εισαγωγή του νεαρού στο νοσοκομείο. Η αξονική τομογραφία είχε δείξει ιγμορίτιδα και δεν έγινε περαιτέρω μαγνητική διερεύνηση.

Δυο μέρες αργότερα ο άτυχος νέος παραπέμφθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο, επειδή εμφάνισε περιοφθαλμικο οιδημα στο αριστερό μάτι και είχε ιλίγγους και πυρετό. Η γιατρός αρκέστηκε στην ήδη διενεργηθείσα προαναφερθείσα αξονική τομογραφία, φέρεται να μην τον εξέτασε κλινικα και δεν διεταξε περαιτέρω εξετάσεις. Περιορίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ωτορινολαρυγγολόγο συνάδελφό της αναφέροντάς του ότι «ο ασθενής δεν είχε κάποιο νευρολογικό εύρημα και η αξονική εγκεφάλου ήταν αρνητική» -εντούτοις αυτή είχε ήδη δείξει ιγμορίτιδα. Επυπλέον υπήρχε ο πονοκέφαλος και ο πυρετός που προφανώς -και εσφαλμενα- αποδοθηκαν στην ιγμορίτιδα και όχι σε κάτι σοβαρότερο. Εάν είχε γίνει έστω κλινική εξέταση ίσως είχε διαπιστωθεί μεταξυ άλλων π.χ. η χαρακτηριστική της μηνιγγίτιδας δυσκαμψία του αυχένα. Οποτε το άτυχο αγόρι στάλθηκε παλι πίσω στη στρατιωτικη κλινικη «για ανάπαυση».

Οι μέρες περνούσαν και ο πυρετός δεν υποχωρούσε. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός σε πολύ άσχημη πλέον κατάσταση μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου αυτή τη φορά οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: Μηνιγγίτιδα οξείας μορφής!

Στο νοσοκομείο αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί έπεσε σε κώμα. Διακομίστηκε με ΕΚΑΒ στη συνέχεια εκτάκτως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε να είναι κλινικά νεκρός, αφού ήταν πλέον πολύ αργά και η ασθένεια είχε προκαλεσει εγκεφαλικο οιδημα. Στις 7 Απριλιου του 2011 το παλληκάρι πέθαινε

Πρωτοδικα οι δυο γιατροι (νευροχειρουργός και ειδικευομενος παθολογος στο νοσοκομειο της Ρόδου) ειχαν καταδικαστεί σε 3ετη φυλάκιση με 3ετή αναστολη η πρώτη και σε 18μηνη φυλάκιση επισης με 3ετή αναστολή ο δεύτερος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here