Όλο και νωρίτερα έρχεται η άνοιξη – ΑΥΡΙΟ αν ισχύει έρευνα Αμερικανών

Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κοντά στους πόλους, αν και αλλαγές εμπειρικά διαπιστώνουμε και στη Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports», για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία. Ομως διαβάζοντάς την πρέπει να επισημάνουμε μια ανακολουθία, δηλαδή αν ίσχυε το 4 μέρες ανά 10 μοίρες, τότε η Άνοιξη θα φτάσει στην Ελλάδα αύριο (απέχουμε περίπου 40 μοίρες απο τον ισημερινό) ενώ η έρευνα λέει σε άλλο σημείο ότι θα φτάσει μόνον 4 μέρες νωρίτερα για το Σιάτλ των ΗΠΑ (που απέχει 47 μοίρες απο τον Ισημερινό). Δηλαδή αναφέρει ότι ειναι μεγαλυτερη η «επιτάχυνση» στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη  και ότι η διασφορά στις εύκρατες χώνες είναι μικρή, της τάξης των 2-3 ημερών, αλλά αλλου αναφέρει την αναλογία των 4 ημερών νωρίτερα ανά 10 μοίρες. Εν πάσει περιπτώσει, έστω ότι η έρευνα έχει μερικές ανακολουθίες, είναι γεγονός ότι η άνοιξη φτάνει νωρίτερα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Πόσο νωρίτερα; Ε, σε αυτό προφανώς δεν υπάρχει ομοφωνία από όσα διαβάσαμε σχετικα με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Κύρια αιτία θεωρείται η κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί διευκρινιζουν ότι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας τις αλλαγές στην μετανάστευση των πουλιών, στην άνθιση των φυτών και  στην εμφάνιση φύλλων στα δέντρα, αλλά και τη συμπεριφορά των αμφιβιων.

Ημερολογιακά, η άνοιξη φέτος τυπικά ξεκινά στις 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία.

Στην Αθήνα, με γεωγραφικό πλάτος 37 μοίρες (το γεωγραφικό πλάτος είναι η απόσταση απο τον Ισημερινό τρόπον τινά), αν ισχύει το 4 μέρες για κάθε 10 μοίρες, τότε η άνοιξη φτάνει 16 μέρες νωρίτερα, άρα…ΑΥΡΙΟ, στις 4 Μαρτίου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here