Όλο και πλησιέστερα στην ενοποίηση Κοσσόβου και Αλβανίας -Κοινοί έλεγχοι

Συμφωνία για τη δημιουργία κοινών σημείων διεύλευσης και ελέγχου των συνόρων βάσει της αρχής «One stop, one control» υπέγραψε η Αλβανία και το Κόσσοβο.

Όπως αναφέρει το himara.gr, τις τελικές υπογραφές έβαλαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλβανίας Sandër Lleshaj και Κοσσόβου Ekrem Mustafa. Στο εξής τα οχήματα και τα εμπορεύματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια των μερών υπόκεινται σε κοινό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές μόνο μία φορά αντί για δύο φορές.

Το «παρών» στην υπογραφή της συμφωνίας εδωσε και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος δήλωσε:

«Από σήμερα ξεκινήσαμε την από κοινού διαχείριση των συνόρων της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο, οπότε δεν έχουμε ακόμη καταργήσει τα σύνορα μας».

Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών μετέφερε μήνυμα εκ μέρους του Έντι Ράμα ο οποίος δεν μετέβη στο Κόσσοβο για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Σας στέλνω τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος δεν ήθελε να έρθει διότι όπως μου είπε έχουμε καταφέρει μόνο το 50% του στόχου μας αυτή τη φορά. Μόνο όταν καταργήσουμε εξολοκλήρου τα σύνορα μεταξύ μας θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», ανέφερε το μήνυμα του Ράμα.

Βέβαια ο Ράμα μπορεί να κρατάει αποστάσεις απο τον Χαραντάι για «να μην πάρει πολύ θάρρος» ότι «είναι ισα και όμοια» και τον απειλησει πολιτικά ή αποκτήσει δικο του «βιλαέτι» στην Αλβανια

«Με αυτή τη συμφωνία μειώσαμε το 50% του χρόνου αναμονής και φυσικά ο στόχος είναι να φέρουμε το χρόνο αναμονής στο μηδέν. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την πλήρη εξάλειψη των συνόρων», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Εσωτερικών της Αλβανίας, Sandër Lleshaj

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here