Όλη νύχτα σειόταν από σεισμούς η Ιταλία-38 οι νεκροί-150 αγνοούνται- 25 δονήσεις σε 3 ώρες -Καταρρεύσεις κτιρίων -Ψάχνουν για παγιδευμένους

Από τις 3.30 τη νύχτα (σήμερα τα χαράματα, 4.30 ώρα Ελλάδας) είναι «στο πόδι» οι Ιταλοί, εξαιτίας σεισμών που συγκλονίζουν την κεντρική Ιταλία. Το επίκεντρό τους εντοπίζεται 110 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 38 και 150 οι αγννοόύμενοι για τους οποίους ψάχνουν όλοι εναγωνίως κάτω από τα συντρίμμια.

σεισμός ιταλία

Ενα ολόκληρο χωριό σχεδόν ισοπεδώθηκε επειδή ήταν πάνω από το επίκεντρο. Οι σεισμός δυστυχώς έγινε την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνταν και σε αυτό (όπως και στην μη αντισεισμική δόμηση των κατοικιών) οφείλονται οι περισσότεροι θάνατοι.

σεισμός ιταλία

Χιλιάδες Ιταλοί είναι αυτή τη στιγμή χωρίς σπίτια, αφού οι καταστροφές είναι τεράστιες και δεν έχουν βρεθεί ακόμα πρόχειρα καταλύματα.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 38 θάνατοι.

Οταν χάραξε κατέφθασαν και ελικόπτερα, καθώς πολλές περιοχές είχαν αποκλεισθεί οδικά, λόγω κατολισθήσεων στους δρόμους ή εξαιτίας κατακρημνίσεων γεφυριών.

 

Ο σεισμός δυστυχώς έπιασε τον κόσμο στον ύπνο και υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς ειδικά σε χωριά (γύρω στα 70 ορεινά χωριά κοντά στο επίκεντρο). Σε μερικές περιοχές κόπηκε και το ρεύμα, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση και από αποψη πανικού αλλά και από πρακτική άποψη για αναζήτηση τραυματιών ή εγκλωβισμένων.

Σχεδόν όλοι οι σεισμοί (οκτώ  άνω των 4 Ρίχτερ αλλά συνολικά είκοσι πέντε άνω των 3) προέρχονται από το ίδιο επίκεντρο και έχουν μικρό εστιακό βάθος γύρω στα 8 με 10 χιλιόμετρα, εκτός από έναν (επίσης από το ίδιο επίκεντρο) που είχε πολύ μεγαλύτερο εστιακό βάθος, τα 100 χιλιόμετρα, και ήταν 3,3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ.

Η πρώτη δόνηση (των 6 ή κατ΄άλλα σεισμογραφικά κέντρα των 6,1) είχε διαρκεια 14 δευτερολέπτων και έκανε και τη μεγαλυτερη ζημία -μετά εξάλλου οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους και δεν κινδύνεαν το ίδιο. Οι περιοχές που επλήγησαν δεν έχουν ιδιαίτερη αντισεισμική δόμηση

Crolli ad Amandola, foto Mirco Pistoiese

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 3.30 και ήταν 6,1 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ. Η δεύτερη υπολογισιμη έγινε στις 4.30 το πρωί (τοπική ώρα) και είχε ένταση 5,1 και η τρίτη ισχυρή δόνηση έγιινε δύο λεπτά αργότερα και ήταν 5,5 βαθμών.

terremoto 6789

Η ακολουθία φθίνει και μάλλον πρόκειται για σωρεία μετασεισμών, χωρίς όμως να υπάρχει και σιγουριά, καθώς σεισμολόγοι εκφράζουν φόβους ότι ίσως να μην αποκλείεται και άλλος ισχυρός σεισμός.

Το επίκεντρο είναι το Accumoli και το Amatrice, στην περιοχή Reatino.

arquata del tronto, foto Fabrizio Romano

«Η μισή χώρα έχει διαλυθεί,  άνθρωποι είναι κάτω από τα ερείπια», είπε ο δήμαρχος του  Amatrice. «Οι δρόμοι πρόσβασης έχουν μπλοκαριστεί από κατολισθήσεις. Εχουμε καλέσει  διασώστες και ειδικά συνεργεία για να απελευθερώσουν τους δρόμους και να αρχίσουμε να αναζητούμε τυχόν παγιδευμένα άτομα. Είναι και μια γέφυρα που είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Ο κόσμος συγκεντρώνεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις,  το κράτος είναι απόν», έλεγε ο δήμαρχος τα χαράματα.

Κόσμος τραυματίστηκε και σε τροχαία στους δρόμους, αλλά και σε πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά τον πρώτο σεισμό των 6,1

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ρώμη.

ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Η περιοχή έχει ξαναχτυπηθεί πολλές φορές από σεισμούς. Ο πιο πρόσφατος και με πολλές απώλειες ήταν το 2009, στις 6 Απριλίου, και είχε μέγεθος 6,3, με επίκεντρο την Aquila, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το σημερινό επίκεντρο. Τότε σκοτώθηκαν 308 άτομα και έμειναν 65.000 άνθρωποι άστεγοι.

Στις 22 Οκτωβρίου του 2012 καταδικάστηκαν έξι επιστήμονες και πρώην κυβερνητικά στελέχη επειδή υποτίμησαν τους κινδύνους από τους «προσεισμούς», καθησυχασαν τον κόσμο και αυτό είσα σαν αποτέλεσμα να μη ληφθούν μέτρα και να υπάρξουν μεγάλες απώλειες ανθρώπιων ζωών. Το 2014 οι επιστήμονες άσκησαν έφεση και αθωώθηκαν δηλώνοντας ότι ήταν αδύνατον να κάνουν πρόγνωση

Εντούτοις έχει ασκηθεί κριτική για την κακή πολεοδομική πολιτική που ακολουθείται στη συγκεκριμένη σεισμογενή περιοχή, όπου τα περισσότερα κτίσματα δεν πληρουν καμία αντισεισμική προδιαγραφή.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here