Ολη η μυστική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος-Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009-Τα ψευδή στοιχεία στην Eurostat

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την δραματικό εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών του 2009, που οδήγησε στην έκρηξη χρέους, την κρίση και τα μνημόνια, αποκαλύπτει η μυστική ως σήμερα, έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιγράφει τη πορεία όλων των κρίσιμων μεγεθών της οικονομίας, εκείνη την περίοδο.

Στην έκθεση που αποκαλύπτει ολόκληρη το thecaller και είχε ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, δύο ημέρες δηλ. μετά τις εκλογές, δεν περιγράφεται μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 30-35 δις ευρώ, δηλαδή μεταξύ 12-14% του ΑΕΠ, όπως και τελικά έγινε και ότι τα χρέος θα ξεπεράσει το 110% του ΑΕΠ!

Αποκαλύπτεται επίσης ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είχαν δοθεί εσκεμμένα ψευδή στοιχεία από την κυβέρνηση στην Eurostat!!!  Το οικονομικό επιτελείο, είχε στείλει στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα θα κινούνται στο 5.9% του ΑΕΠ και το χρέος στο 105,5% του ΑΕΠ. 

«Οι εκτιμήσεις αυτές δεν φαίνεται να ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Πως θα μειωθεί 4,5 μονάδες το χρέος, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ.

«Ενώ όλοι δείκτες υποδηλώνουν διπλάσιο έλλειμμα το 2009 σε σχέση με το 2008, η γνωστοποίηση προς την Eurostat, εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μείνει ουσιαστικά αμετάβλητο», τονίζεται στην έκθεση.

«Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν μεταξύ άλλων και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ύψος του δημόσιου χρέους και στο κόστος δανεισμού του δημοσίου, ενισχύοντας περαιτέρω την δυναμική του χρέους», υπογραμμίζεται στην έκθεση-κόλαφο της ΤτΕ για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, την οποία επιμελώς πολλοί επιχείρησαν να κρατήσουν μακριά από το φως της δημοσιότητας, για να σπεκουλάρουν και να μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες.

Οπως αναφέρεται, η μεγάλη διεύρυνση, δηλαδή ο εκτροχιασμός του ελλείμματος, προέρχεται βασικά από τις εξελίξεις στις πρωτογενείς δαπάνες και τα έσοδα του τακτικού προυπολογισμού. Δηλαδή, η ΤτΕ λέει ότι υπήρξε αύξηση εσόδων και μείωση εσόδων!

Οπως σημειώνει μάλιστα με νόημα, η τάση αυτή ήταν ορατή από τους πρώτους μήνες του 2009 και το έλλειμμα διευρύνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Και η έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας πως «η δημοσιονομική εκτροπή άρχισε το 2007 και είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι σαφώς διαρθρωτικού χαρακτήρα.Επίσης είναι σαφές ότι η παρούσα δημοσιονομικη΄θέση της χ΄ρας είναι μη διατηρήσιμη».

Δείτε την έκθεση της ΤτΕ εδώ

Η επιστολή Γιούνκερ στον τότε υπουργό Οικονομικών

Στις 14 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στέλνει επιστολή στον κ. Παπαθανασίου, σε συνέχεια του άτυπου Eurogroup της 6ης Ιουλίου 2009. Σε αυτή ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για τη χρήσιμη συζήτηση, την οποία είχαμε στην τελευταία συνάντησή μας στις 6 Ιουλίου, σχετικά με την οικονομική και χρηματο-οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, θα ήθελα να συνοψίσω, εκ μέρους του Eurogroup, την κοινή εκτίμηση για τα ληφθέντα μέτρα και τις επερχόμενες προκλήσεις.

Οι υπουργοί του Eurogroup εκτίμησαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου, τα οποία υποτίθεται ότι θα περιορίσουν το έλλειμμα το 2009 και αναγνώρισαν ότι αυτά τα μέτρα ελήφθησαν μέσα σε δύσκολο- οικονομικά και πολιτικά-περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν ξεκάθαρες ανησυχίες ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή ούτως ώστε να συγκρατήσουν το έλλειμμα κάτω από το στόχο του 3,7% του ΑΕΠ το 2009. Η επιδεινούμενη οικονομική προοπτική και η εκτέλεση του Προϋπολογισμού μέχρι στιγμής δείχνουν σαφή κίνδυνο, ότι, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, ο στόχος του ελλείμματος θα πέσει έξω κατά πολύ.

Επιπρόσθετα, σημειώσαμε ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τη σύσταση του Συμβουλίου, βασισμένη στο άρθρο 104(7) της Συνθήκης, που καλεί την Ελλάδα «να ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009 μέσω μόνιμων μέτρων, κυρίως στον τομέα των Δαπανών». Πράγματι, επισημάναμε ότι τα μέτρα εξυγίανσης είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένα στα Έσοδα και αποτέλεσμα μιας εφάπαξ ενέργειας.

Τέλος σημειώσαμε ότι τα ληφθέντα ή ανακοινωθέντα μέχρι στιγμής μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τις απότομες προκλήσεις από τις εξωτερικές ανισορροπίες και τον παραπαίοντα ανταγωνισμό της Ελληνικής Οικονομίας, που αν δεν διορθωθούν, μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τη μακρο-οικονομική σταθερότητα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η προετοιμασία για τον Προϋπολογισμό του 2010 δίνει μια σημαντική ευκαιρία να εξειδικευθεί μια ευρεία και φιλόδοξη στρατηγική εξυγίανσης, που να υποστηρίζεται από εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πολιτικές με στόχο να πετύχουν επαρκείς μισθολογικές πολιτικές, αυξημένη αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, μια καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, ενισχυμένο ανταγωνισμό και την προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης και των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όλα αυτά είναι επειγόντως αναγκαία για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα και να μειώσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία.

Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικό , όχι μόνο για το δικό της καλό, αλλά και για να διασφαλίσει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα θέμα κοινής ανησυχίας.

Συμφωνήσαμε ότι θα μας βοηθούσε, αν μπορούσατε να ενημερώσετε το άτυπο Eurogroup στο Γκέτεμποργκ, στις 2 Οκτωβρίου για τα σχέδια του Προϋπολογισμού του 2010 και τις προβλεπόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε το Eurogroup να συζητήσει τη συνεισφορά των σχεδίων δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας σας για τη διασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και των δημόσιων οικονομικών και, αν κριθεί απαραίτητο, να προβεί σε περαιτέρω συστάσεις για το σκοπό αυτό».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here