Ολαντ-Μέρκελ: Δεν έχουμε χρόνο, στη σύνοδο κορυφής θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με κοινή γραμμή, για μια ακόμη φορά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, που συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Παρίσι, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, επανέλαβαν με λίγο διαφορετικό ύφος, ότι σέβονται μεν την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη, πρέπει να καταθέσει στο έκτακτο Εurogroup  και την έκτακτη σύνοδο κορυφής, συγκεκριμένες προτάσεις. 

«Σεβόμαστε την ψήφο των Ελληνων η Ευρώπη είναι δημοκρατία», είπε ο κ. Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε την γνώμη όλων των κομμάτων που επιβεβαίωσαν την επιθυμία να μείνουν στη ευρωζώνη.

«Τώρα εναπόκειται στη κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα να κάνει προτάσεις», τόνισε ο κ. Ολάντ και συμπλήρωσε: «η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα με διάρκεια. Θα αποφασίσουμε την Τρίτη. Δεν υπάρχει πλέον πολύ χρόνος, είναι κατεπείγουσα η κατάσταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Εδράζεται σε αξίες και αντίληψη του κόσμου γενικά. Στην Ευρώπη υπάρχει χώρος για αλληλεγγύη αλλά απαιτείται και η υπευθυνότητα¨κατέληξε ο κ. Ολάντ.

Μέρκελ: Να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις η Ελλάδα

«Σεβόμαστε αυτή την απόφαση του δημοψηφίσματος, γιατί είναι μια ψήφος ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού κράτους», είπε και κ. Μέρκελ. «Το ερώτημα είναι τι θα πουν τα άλλα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζ’ώνης», πρόοθεσε με νόημα.

Και προσδιορίζοντας τους όρους ενός νέου προγράμματος, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε: «Είπαμε ότι η πόρτα θα μείνει ανοικτή για διαπραγματεύσεις. Αλλά οι προυποθέσεις για να ξεκινησουμε διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα εσμ δεν υπάρχει. Πρέπει να μας πει ποιες είναι οι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και προυποθέσεις για να μπεί σε ανάκαμψη».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Η τελευταία πρόταση μας ήταν γενναιόδωρη. Πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Θα σεβαστούμε την Ελλάδα, αλλά και τους άλλους 18. Εχουμε ένα νόμισμα , θέλουμε να το διατηρήσουμε αλλά πρέπει να αναλάβει ο καθένας  τις ευθύνες του», κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here