Ολάντ: Ευρώπη δεν είναι μόνο κοινό νόμισμα και δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά ανάπτυξη και δημοκρατία

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Την στήριξη της Γαλλίας για την επιστροφή της ανάπτυξης και των δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ κατά τη συνάντησή του με τον Eλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον Γάλλο πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εκείνος που οργάνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το 1982.

Απευθυνόμενος προς τον Φρ.Ολάντ, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στη χώρα πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή.

Η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «παίρνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στρατηγικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθούν η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Απαντώντας ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες και αλληλεγγύη. Και πρόσθεσε ότι ήρθε με επενδυτές στην Ελλάδα γιατί η αλληλεγγύη πρέπει να εκφράζεται έμπρακτα.

«Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο κοινό νόμισμα και δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά ανάπτυξη και δημοκρατία, αξίες «που πρέπει να προωθήσουμε».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές. Όπως είπε, η επίσκεψη του κ. Ολάντ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Ολάντ δήλωσε πάντως ότι την χαρά του για την παρουσία τους εδώ σκιάζει το ατύχημα με 40 θύματα στη Γαλλία, γα το οποίον του έδωσε συλληπητήριες ευχές ο πρωθυπουργός.

Οι κ. Τσίπρας και Ολάντ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here