Ολάντ: Η Ελλάδα ζητούσε τις αρχές της αλληλεγγύης, δεν ζητούσε ελεημοσύνη

ΦΩΤΟ:  ΙΝΤΙΜΕ (ANDREA BONETTI)

«Η Ελλάδα ζητούσε τις αρχές της αλληλεγγύης, δεν ζητούσε ελεημοσύνη, το χειρότερο για εμάς θα ήταν να την ταπεινώσουμε» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά το πέρας της 17ωρης Συνόδου Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ανακουφισμένος για την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή του Grexit δίνοντας έμφαση στην πολιτική διάσταση της λήξης των διαπραγματεύσεων. «Για την Ευρώπη ήταν μία καλή νύχτα και μία μεγάλη ημέρα που αρχίζει. Έπρεπε να πετύχουμε, ήθελα να επιτύχουμε. Να αναλογιστούμε τι θα λέγαμε εάν η Ευρωζώνη έχανε την Ελλάδα», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στον γερμανικό τακτικισμό και τις πιέσεις που άσκησε ο γερμανικός παράγοντας υπέρ ενός Grexit ο κ. Ολάντ αποδέχθηκε οτι υπήρξε διαφοροποίηση στα πλαίσια του γαλλογερμανικού άξονα. Στη Γερμανία ασκήθηκαν πιέσεις υπέρ του Grexit, είπε. «Εγώ αρνήθηκα. Στο σχέδιο των αρχηγών αναφερόταν ως μια προσωρινή έξοδος που όμως θα ήταν οριστική έξοδος».

Ο κ. Ολάντ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Γαλλία επέμεινε στο συμβιβασμό υποστήριξε ότι «το εθνικό συμφέρον για τη Γαλλία ήταν η Ελλάδα να μη βγει από το ευρώ. Θα ήταν ακρωτηριασμός» τόνισε, «θα χάναμε δημόσιο χρήμα το οποίο είχαμε δανείσει. Το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να βρεθει συμβιβασμός και με τη Γερμανία».

Κάνοντας λόγο για το επίμαχο «ταμείο απόσβεσης χρέους» με έδρα το Λουξεμβούργο διευκρίνισε ότι θα στοχεύει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, και θα εδρεύει στην Αθήνα. Η Ελλάδα δεν ήθελε να χάσει την κυριαρχία της, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Έδωσε μάχη ο Αλ.Τσίπρας και το Ταμείο θα εδρεύει στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, σημείωσε, η Ελλάδα θα πάρει 85 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι η χώρα πρέπει να έχει περισσότερη ανάπτυξη και να είναι πιο ανταγωνιστική. «Χωρίς ανάπτυξη το χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο» διευκρίνισε. «Φοβηθήκαμε ότι μπορεί η Ευρωζώνη να χάσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι όμως μία χώρα που είναι στο πολιτιστικό μας DNA, η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι Έλληνες ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ήταν καθήκον μας να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ανοίξαμε το παράθυρο διαπραγμάτευσης για να μπορέσει να έχει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, είπε. Υπάρχουν 35 δισ, για επενδύσεις, υπάρχει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για τη βιωσιμότητα της χώρας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να δει να ανταμοίβονται οι προτάσεις και οι προσδοκίες του και το έκανε με θαρραλέο τρόπο», κατέληξε αποδίδοντας, κατ’αυτό τον τρόπο, τα εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κι όλα αυτά λίγες μόνο ώρες αφότου ο διεθνής Τύπος είχε κάνει λόγο για το μαρτυριο του εικονικού πνιγμού στο οποίο είχε υποβληθεί ο Τσίπρας από τον Ολάντ, τη Μέρκελ και τον Τούσκ…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here