Ολάντ από τον Ελαιώνα: Κανένα πρόσθετο μέτρο λιτότητας στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεν πρέπει να επιβληθεί πλέον κανένα επιπρόσθετο μέτρο λιτότητας στην Ελλάδα, υποστήριξε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά την επίσκεψη του στο hot spot του Ελαιώνα. Οπως είπε, διαπίστωσε ότι οι προσπάθειες ξεπέρασαν ακόμη και τα προβλεπόμενα στο πλαίσιο των πλεονασμάτων.

Ο Φρ. Ολάντ είπε ακόμη ότι πρέπει  «να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις ιδιωτικές αγορές» σε μια εποχή μάλιστα, που κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να εμποδιστεί αν η Ιταλία δεν σεβασθεί τις υποχρεώσεις της».

* Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνία της με την Ευρώπη στο προσφυγικό διότι διαφορετικά «θα μπορούσαν να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στις γενναίες χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η Ευρώπη.

* Η άκρα δεξιά δείχνει το πρόσωπο της με την ακραία πολιτική του Προέδρου Τράμπ στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη ως κυβερνητική δύναμη στην Ιταλία, στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

* Θεωρεί απαράδεκτο, κόμματα νεοναζί όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το AFD στην Γερμανία, να ξεπερνούν την Ιστορία

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ:

– Υπάρχει μια συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία και η Τουρκία δεν την σέβεται. Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη γι αυτό;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Η Ευρώπη, ήμουν Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας εκείνη την εποχή, έκλεισε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία ήταν συγκεκριμένη. Η Τουρκία έπρεπε να ελέγχει τις αναχωρήσεις και να δέχεται τις επιστροφές. Όταν υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν το δικαίωμα ασύλου. Και δώσαμε και χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία για να μπορεί να κρατάει εκεί τους πρόσφυγες. Αν αυτή η συμφωνία δεν γίνεται καθ’ ολοκλήρου σεβαστή, πρέπει να το εξετάσουμε και τότε θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις»

– Η Γαλλία υποστήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την οικονομία. Σήμερα τα μνημόνια τελείωσαν. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, στο τέλος της λιτότητας. Ο ελληνικός λαός μπορεί να περιμένει καλύτερες ημέρες;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Ναι, διότι ο ελληνικός λαός έκανε πολλές προσπάθειες. Μπόρεσε να πιάσει και μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που είχαν προβλεφθεί στο πλαίσιο των πλεονασμάτων. Ακόμη και σήμερα γίνονται διαβουλεύσεις για το τι πρέπει να ζητηθεί στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν πλάνα βοηθείας σε διαπραγματεύσεις. Και εγώ υποστηρίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες προσπάθειες, νέα μέτρα που θα έπρεπε να ζητηθούν από την Ελλάδα.

– Συνεπώς δεν θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Καταλάβατε ακριβώς περί τίνος πρόκειται, καθώς δεν θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις ως μέτρο για να φέρει αποτελέσματα. Γιατί να επιβληθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό;»

– Και η επιστροφή στις ιδιωτικές αγορές ;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Και η επιστροφή στις ιδιωτικές αγορές θα πρέπει να διευκολυνθεί, Και είναι εκεί το σημείο που διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις πάνω στην Ελλάδα. Είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά επίσης και μια συνυπευθυνότητα. Την αλληλεγγύη την δείξαμε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Και συνυπευθυνότητα, γιατί αν οι Ιταλοί δεν σεβασθούν τις υποχρεώσεις τους, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα. Και να εμποδίσει έτσι την Ελλάδα να βγει στις αγορές».

– Για την άκρα δεξιά, ανησυχείτε για την άνοδο της; Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στην άκρα δεξιά στην Ευρώπη;

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Θα πρέπει να εξετάσουμε τι αντιπροσωπεύει η άκρα δεξιά. Στην Γαλλία υπάρχει εδώ και καιρό η άκρα δεξιά. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τι κάνει και σε επίπεδο, όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στην κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα. Ή στην Ιταλία τι συμβαίνει, Μια κυβέρνηση άκρας δεξιάς βλέπουμε τι αντιπροσωπεύει. Υπάρχουν παραδείγματα. Τι γίνεται στην Πολωνία, τι γίνεται στην Ουγγαρία. Δεν φτάνει να είμαστε σε ιδεολογική αντιπαράθεση,. Θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από την ψήφο των λαών.

– Ναι αλλά και οι νεοναζί δηλώνουν παρών και στην Ελλάδα.

Φρ. ΟΛΑΝΤ : «Ναι, εδώ η Χρυσή Αυγή. Στην Γερμανία η AFD, Βλέπουμε ότι δρουν κόμματα που ξεπερνούν την Ιστορία και όμως έχουν μια ιστορία. Και ορισμένοι δηλώνουν παρόντες σε τέτοια τρομερά κινήματα όπως είναι οι νεοναζί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here